Rollegem: “Zelf installatie gebouwd”

Axel Vandenheede

Bij scharrel-eierproducent Rollie’s in Rollegem willen ze zo duurzaam mogelijk werken. Daarom investeerde het bedrijf in honderden zonnepanelen. Zaakvoerder Frederic Glorieux en zelfstandig helper Dirk Kekenbosch gingen zelfs nog een stap verder en ontwierp een roterende constructie met daarop nog meer zonnepanelen. “Het resultaat? 150 procent rendement.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.

Wie in de Candeléstraat in Rollegem passeert, ziet ze al van ver staan: de honderden zonnepanelen op de site van Rollie’s. Wie wat langer kijkt, zal zien dat een grote zonnepaneleninstallatie ronddraait. “Die draaiende constructie hebben we zelf ontworpen”, aldus Dirk Kekenbosch van de scharreleierproducent.

Dat was in 2010 al. Toen bouwde Rollie’s een nieuwe, grote stal. “Dat betekende dat we meer stroom zouden verbruiken. Vooral in de zomer omdat we de stallen dan meer moeten verluchten en koelen. Ik ben het gebruik van zonnepanelen genegen, we hadden er toen trouwens al. We hebben een aantal zonnepanelen in een vijver staan die naar het zuiden zijn gericht. Waarom in water? Zo koelen de zonnepanelen af, wat een beter rendement – ik schat 80 tot 90 procent – oplevert.”

“In elk geval: we gingen opnieuw voor zonnepanelen, maar ik wilde een nog hoger rendement halen. In de zomer heb je het meeste stroom nodig in de vooravond omdat het dan het warmst is, maar dan zit de zon niet meer pal in het zuiden en dus leveren de zonnepanelen op dat moment minder op. Daarom ging ik op internet op zoek naar een draaiende constructie.”

220 m² zonnepanelen

Dirk kwam terecht op een website van een Duits bedrijf dat dergelijke constructies bouwt. “Ik heb gebeld en gevraagd of alles binnen de drie maanden geregeld kon zijn. ‘Unmöglich’, kreeg ik als antwoord. Daarom ben ik samen met de broers Yves en Patrick Detavernier en Sahib Defever, allen vrienden, zelf in gang geschoten.”

De vier reden op een dag naar Nantes om er zo’n constructie te bestuderen. Eens terug thuis maakten ze een eerste ontwerp. “We wilden geen exacte kopie, want we hadden gemerkt dat er zaken beter konden”, zegt Dirk. “Zo hebben we beslist om een metalen cirkel van 12 meter diameter te laten maken. Daarop staat de hele constructie, die aan elkaar is gelast en waarop 220 vierkante meter zonnepanelen liggen. De aandrijving is een motor met een ketting.”

Maar het meest ingenieuze is de manier waarop de vier het ideale ritme vonden waarop de constructie moet ronddraaien. “We gebruikten daarbij azimut, een wetenschap dat gaat over de stand van de zon. Weet je, iedereen leert dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen, maar in de realiteit is dat niet zo: in de zomer komt de zon op in het noordoosten en gaat ze onder in het noordwesten. Tijdens de wintermaanden is dat in respectievelijk het zuidoosten en het zuidwesten.”

150 procent

“Daarom hebben we aan de constructie een toestelletje vastgemaakt dat de positie ervan bepaalt. We leerden dat als de zonnepanelen elke zes minuten een fractie opschoven, ze altijd zonlicht opvingen en zorgden ervoor dat dit gebeurde dankzij een computerprogramma. Dat lukt meer dan aardig, want we halen met onze constructie een rendement van 150 procent.”

De Rollegemnaar en zijn Zwevegemse vrienden mogen trots zijn op hun zelf uitgedokterd systeem. “Wij konden alles trouwens in drie maanden uitvoeren. Achteraf doken wel nog kinderziektes op, maar we hebben telkens overlegd en konden zo elk probleem oplossen”, aldus Dirk die vroeger fotograaf was. “Observeren en analyseren zijn belangrijk in dit beroep en kon ik ook bij dit project gebruiken. Ik huldig bovendien het principe: alles in het leven is duur als het complex is, dus is het zaak om de dingen te simplificeren.”