Regering wil capaciteit windmolens op zee verdubbelen

Philippe De Backer wijst erop dat de prijs van windmolens op zee aanzienlijk is gedaald. © GF
Redactie KW

De federale regering wil tegen 2025 de capaciteit van de windmolens op de Noordzee verdubbelen. Er komt een tweede zone voor de Belgische kust waar na 2020 een aantal nieuwe windmolenparken zal oprijzen.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer is klaar met een nieuw Marien Ruimtelijk Plan dat vrijdag wordt goedgekeurd op de ministerraad. Een van de speerpunten is de creatie van bijkomende groene stroomcapaciteit. “We gaan voor een verdubbeling van de capaciteit en op die manier gaan we waarschijnlijk één kerncentrale, die tegen 2025 allemaal gesloten moeten zijn, kunnen vervangen”, legt de staatssecretaris uit.

Visueel minder belastend

Nu reeds zijn er ongeveer 230 windmolens voor de kust van Zeebrugge en daar moeten er de komende twee jaar nog eens zo’n 200 bijkomen. Na 2020 zou dan gestart worden met de aanleg van nieuwe parken in een zone tegen de Franse grens. Die zullen wat verder van de kust liggen en daardoor minder belastend zijn voor het zicht van de mensen vanop de kust, aldus De Backer.

Samen moeten alle windmolenparken op zee tegen 2025 ongeveer de helft van de energieconsumptie van de Belgische gezinnen kunnen dekken.

De Backer wijst erop dat de prijs van windmolens op zee aanzienlijk is gedaald. Met een ‘slimme’ openbare aanbesteding hoopt de staatssecretaris de windmolenparken te laten bouwen tegen de scherpste prijs, zonder enige subsidies.

(Belga)

“Te klein om zonder subsidies te kunnen draaien”

De investeerders in hernieuwbare energie op zee zijn tevreden dat er ruimte komt voor nieuwe windmolens voor de Belgische kust, maar ze betwijfelen of dat zonder subsidies zal kunnen. “Daarvoor is het park te klein”, klinkt het bij het Belgian Offshore Platform.

De sector is blij met de nieuwe ruimte, maar stelt vast dat de beschikbare ruimte in feite te klein is. “In de huidige windmolenparken is de densiteit te hoog. De windmolens staan te dicht op elkaar om optimaal te kunnen produceren”, stelt Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van Belgian Offshore Platform, de spreekbuis van de sector.

Daarom had de sector om meer ruimte gevraagd. “We hadden graag 5 MW per vierkante kilometer gezien, of voor de geplande 2.000 MW dus vierhonderd vierkante kilometer. Het is maar de helft geworden.”

Dat maakt dus dat de windmolens niet in optimale omstandigheden zullen kunnen draaien. “Wellicht wordt het dus heel moeilijk om ze zonder subsidies te bouwen”, zegt het Belgian Offshore Platform.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier