Provincie en stad Blankenberge openen kijkhut in uniek stukje natuur

Redactie KW

De ‘Week van de Provinciedomeinen’ wordt in Blankenberge gevierd met de opening van een eerste kijkhut in het provinciedomein Zeebos. Vogelliefhebbers kunnen er voortaan spieden naar de steltkluut, de beflijster en de tureluur.

De vogelobservatiehut werd landschappelijk geïntegreerd en heeft vier kijkopeningen waardoor je het domein vanuit alle hoeken mooi in beeld krijgt. De verhoogde inplanting zorgt voor een goed zicht over de bultige poldergraslanden. Provincie West-Vlaanderen investeerde 50.000 euro in de realisatie van de kijkhut, die behalve op de historische poldergraslanden ook uitkijkt over open weilanden waar unieke water- en weidevogels komen vertoeven. De meest voorkomende soorten staan er afgebeeld op infoborden.

Sinds de provincie in ’95 een erfpachtovereenkomst sloot met Blankenberge, investeerde ze ook in de verdere uitbreiding van het domein Zeebos. De oude poldergraslanden die het provinciebestuur er aankocht, zowel ten noorden als ten oosten, zijn ingericht met waterrijke plassen en sloten. “In die twintig jaar tijd heeft het Zeebos, dat ook een visuele buffer moest worden voor de haven van Zeebrugge, een hele ontwikkeling doorgemaakt. Met de opening van deze kijkhut, ontsluiten we een nieuw stukje natuur en een minder bekende kant van dit provinciedomein”, zegt gedeputeerde Guido Decorte. Met het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan De Sol, dat eind februari definitief werd vastgesteld door de provincieraad, krijgt de publiek toegankelijke ruimte later nog verdere uitbreiding. Het projectgebied van De Sol, dat onder meer voorziet in een ecologische golf met wandel- en fietspaden, sluit aan op het Zeebos. “We zijn blij met de goede samenwerking, het Zeebos is een aantrekkelijke open ruimte tussen Blankenberge en de haven van Zeebrugge. Bovendien is dit, samen met de zone aan Harendijke in Wenduine, de laatste natuurlijke overgang tussen duinen en polders. Een uniek plekje dus aan de kust”, voegt de Blankenbergse milieuschepen Patrick De Klerck (Open VLD) er nog aan toe. “De natuurwaarde van dit gebied is inderdaad niet gering”, bevestigt vogelringer Paul D’hoore. “Deze zoutminnende weiden met poelen, net naast de duinengordel, is voor veel vogels de ideale stopplaats tijdens de voor- en najaarstrek. Dergelijke biotoop vind je bijna nergens meer aan onze kust.”

Naar aanleiding van de ‘Week van de Provinciedomeinen’ vindt er vanmiddag nog een begeleide wandeling plaats in het Zeebos, met ook een bezoekje aan de nieuwe kijkhut.

(WK – Foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier