‘Predators’ bedreigen de vissen in de Brugse reitjes

Redactie KW

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek haalde deze ochtend vier fuiken op : er zitten niet alleen tienduizenden Chinese wolhandkrabben in de reitjes, maar ook nogal wat rivierbaarzen die andere vissen opeten.

Bovendien is de zuurtegraad van het water te hoog, wegens lozingen en… de uitwerpselen van eenden en de Brugse zwanen !

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) werkt mee aan een project van de Brusselse ontwerpgroep Rotor, in het kader van de Brugse Triënnale. Zij spitsen hun aandacht toe op een ongewone inwoner van de stad : de Chinese wolhandkrab. Er zitten tienduizenden exemplaren van deze exoot of invasieve diersoort. In China wordt deze krab als een delicatessen aanzien – duurder dan kreeft – maar in Europa koloniseert dit diertje de waterlopen en verstoort het natuurlijk evenwicht. Rotor wijdt er tijdens de Brugse Triënnale twee tentoonstellingen aan, in de Poortersloge en in URB SEA op het strand van Zeebrugge. Daar zal maandelijks een topchef een menu bereiden met Chinese wolhandkrab.

Die krab zal dan wel uit China moeten komen, want de dieren die hier opgevist worden in de reitjes zijn toxisch omwille van de vele afval in ons slib. Overigens is het maar zozo gesteld met de kwaliteit van het water in de reitjes : een te hoge zuurtegraad bedreigt het visbestand. ‘Het PH-gehalte is 9 en zou maar tussen de 6 en 8 mogen zijn. De reden ? Er is teveel ammoniak in het water. Door lozingen maar ook door de uitwerpselen van eenden en zwanen”, zegt een medewerker van INBO, na analyse van de vangst.

(SVK – Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier