Overheid gaat strijd aan met Aziatische hoornaar die ook West-Vlaanderen teistert

De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. © Getty Images
Redactie KW

De overheid heeft een plan klaar om de strijd aan te gaan tegen de Aziatische hoornaar, de uitheemse insect die onze bijen en wespen belaagt. Het diertje begon vorig jaar aan een echte invasie. Ook in onze provincie werd de hoornaar al aangetroffen.

In juni vorig jaar verwijderde de brandweer een nest van de exotisch monsterwesp op het provinciaal domein De Palingbeek in Ieper. Het nest zat verstopt in een houten constructie. Ook op andere plaatsen in de provincie werd de lastpost gezien. De overheid heeft in samenwerking met de universiteit Gent, brandweerdiensten en civiele bescherming een plan uitgewerkt om de verder uitbreiding van de exoot af te remmen. “De Aziatische hoornaar is een invasieve uitheemse wesp en vormt een bedreiging voor honingbijen en bestuivers”, verduidelijkt Karel Schoonvaere van Honeybee Valley. Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met verschillende partners. “De exoot wordt vaak verward met de inheemse Europese hoornaar, een nuttig insect. De Aziatische hoornaar is iets kleiner en is opvallend donkerder gekleurd dan de Europese hoornaar. De overheid wil de impact van deze invasieve exoot zoveel mogelijk beperken.”

Het plan kan alleen slagen met de hulp van de bevolking. “Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden“, klinkt het. Dan kan via de website www.vespawatch.be.

“Geverifieerde meldingen komen automatisch in de werklijst van de bevoegde brandweerzones terecht. De brandweer komt dan het nest vernietigen. Dit is gespecialiseerd en gevaarlijk werk waar je niet zelf aan kan beginnen.” De site is een goed voorbeeld van een snellerespons-systeem op een biologische invasie. Een melding van een nest leidt tot snelle verwijdering van het nest vóór dat de kolonie zich vermenigvuldigd. Het succes van deze werkwijze blijkt uit andere Europese landen zoals Italië en het Verenigd Koninkrijk die erin slagen om de invasie van de Aziatische hoornaar te vertragen. “Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit”, klinkt het nog.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier