Oostkampse wijnbouwer wil eerste bubbels in Brugse regio produceren

Marino Moenaert met zijn winnende wijn Houtlands Wit tussen zijn druivenranken in Moerbrugge. © mvn
Redactie KW

Wijnbouwer Marino Moenaert heeft in de Lettenburgstraat in Moerbrugge 1.800 wijnstokken aangeplant om als eerste in de Brugse regio schuimwijn te produceren. “Vlamingen zijn echte bubbeldrinkers”, klinkt het.

Sinds hij in 2010 zijn eerste, bescheiden wijngaard aanplantte naast zijn woning in de Beernemsestraat in Moerbrugge, heeft wijnbouwer Marino Moenaert (47) niet stilgezeten. Tegenwoordig beheert hij wijngaarden op de Oostkampse kasteeldomeinen De Herten en De Cellen, de Ruidenberg in Koekelare en sinds kort ook langs de Lettenburgstraat in Moerbrugge.

Op die laatste locatie plantte hij in mei 1.800 stokken van de witte Johanniter-druif om mousserende wijn van te maken. “De Vlamingen zijn echte bubbeldrinkers”, lacht Marino. “Zonder de Vlamingen hadden de Franse champagneboeren wellicht al de deuren mogen sluiten. Maar het is spijtig dat we nog al te vaak naar champagne of cava grijpen terwijl we lokaal ook perfect schuimwijn kunnen produceren. In het Heuvelland zijn er enkele grote producenten maar in de Brugse regio ben ik de eerste.”

Ten vroegste in 2020 op de markt

Dankzij het uitstekende weer zijn de wijnstokken voor de bubbelproductie intussen anderhalve meter hoog. “Volgend jaar gaan we over tot een eerste, experimentele productie. Ten vroegste in 2020 komt onze schuimwijn op de markt”, aldus Marino.

Het assortiment van Houtlandse Wijnbouw – de naam waaronder Marino zijn geestrijke dranken op de markt brengt – is intussen flink uitgebreid. Naast rode en witte wijn maakt hij ook notenwijn. Straks komt daar nog een ‘stille’ witte wijn bij van een tweede, kleinere plantage langs de Lettenburgstraat en over een paar jaar dus ook de schuimwijn. “Alle wijnen worden met respect voor de natuur gemaakt en dat zie je aan het lieveheersbeestje in ons logo”, gaat Marino verder.

Gouden medaille

“De klemtoon ligt bij ons op kwaliteit, niet de kwantiteit. En die kwaliteit valt duidelijk in de smaak, want op de jaarlijkse wijnwedstrijd van de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte won ons paradepaardje Houtlands Wit onlangs een gouden medaille. Een hele eer en de kroon op het vele werk.

(AFr)

Meer info vind je op Facebook en www.houtlandsewijnbouw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier