Oostende wellicht thuishaven van een wereldprimeur

De ploeg achter het project en voor hun vaartuig dat straks misschien geschiedenis maakt. Vlnr: Bertold Van den Bergh, Julien Meert, Pieter-Jan Note en Andreas Belderbos. © (Foto ML)
Redactie KW

Als alles meezit zullen vier jonge Vlamingen als allereersten een onbemand vaartuig autonoom de Atlantische Oceaan laten overvaren. Voorlopig draait de boot nog rondjes in de Oostendse haven.

Columbus had er een bemanning en drie vaartuigen voor nodig. Vier jonge Vlamingen zullen de oceaan proberen over te steken met een vaartuig zonder crew aan boord. Hun 4 meter lange boot, de MAHI, werd zondag in Oostende gepresenteerd. Het vaartuig zal proberen autonoom en onbemand de drukke Atlantische Oceaan te dwarsen tussen het Franse Sable d’Olonne en Pointe-à-Pitre op Guadeloupe. De vier jonge initiatiefnemers leerden elkaar kennen tijdens hun studies burgerlijk ingenieur in Leuven en werden vrienden. Als hun privéproject slaagt zijn zij de eersten die een onbemande boot volledig zelfstandig de Oceaan laten overvaren. De boot is gebouwd uit composietmaterialen en de motor, instrumenten en navigatielichten aan boord worden gevoed door zonnepanelen.

“Er zijn we nog batterijen aan boord voor zonloze dagen en donkere nachten”, zegt Andreas Belderbos verantwoordelijk voor de energievoorziening en de aandrijving van de MAHI. De boordcomputer zal naargelang de omstandigheden de koers van het vaartuig autonoom bepalen. “De te varen route wordt dus niet voorgeprogrammeerd en de MAHI wordt ook niet telegeleid bestuurd zoals een drone”, aldus Julien Meert. Ondertussen zijn de proefvaarten op de Oostendse spuikom en op zee grotendeels achter de rug. De overtocht is voorzien voor begin mei als de weersomstandigheden gunstig zijn. Het volledige project, beraamd op zo’n 30.000 euro, wordt financieel gedragen door sympathiserende familie en vrienden en een 20-tal sponsors waaronder het Vlaams Instituut voor de Zee dat de ondernemende jongelui ruimte en ander logistieke steun verleent in de haven van Oostende.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier