Ook laatste offshore windparken worden gebouwd vanuit Oostende

REBO ondertekende vandaag het contract met windmolenbouwer Siemens voor de bouw van 58 offshore windmolens. V.l.n.r. CEO REBO Paul Gerard, voorzitter REBO Jan Van De Voorde, respectievelijk CEO en CFO van Siemens Gamsea Renewable Energy Belgium An Stroobandt en Karin Goovaerts en CEO Port of Oostende Dirk Declerck © ML
Redactie KW

REBO, dat de offshore windterminal uitbaat in de Oostendse haven, heeft opnieuw een belangrijk contract binnengehaald. Vandaag werd een overeenkomst ondertekend met Siemens Gamesa Renewable Energy voor de bouw van 58 offshore windturbines voor SeaMade NV.

SeaMade NV staat in voor de gelijktijdige ontwikkeling van de offshore parken Mermaid en Seastar en is zo het grootste windmolenpark dat ooit werd gefinancierd en gebouwd voor de Belgische kust. Voor de realisatie van de windturbines kiest SeaMade voor REBO (Renewable energy Base Oostende). “SeaMade heeft voor 2020 een concessie van een jaar om onze terreinen te gebruiken“, zegt de business development manager van REBO Emmanuël Timmermans.”

485.000 huishoudens

De 58 windturbines van Siemens Gamesa Renewable Energy, elk goed voor 8,4 MW, zullen een totaalcapaciteit van 487 MW hebben en liggen, verspreid over de concessies van de parken Mermaid en Seastar, op zo’n 40 en 50 kilometer van de kust van Oostende. Ze zullen via het contactpunt van Elia met het land verbonden worden. SeaMade zal straks hernieuwbare energie leveren voor 485.000 huishoudens.

Capaciteit verdubbelen

De windturbines hebben een hubhoogte van 109 meter en een rotordiameter van 167 meter. Dat is even breed als de spanwijdte van twee Airbussen A380, of tweemaal de hoogte van het Atomium. Met hun piekhoogte van 193 meter zullen dit inzake omvang de grootste windturbines zijn die tot nu toe in de Belgische Noordzee zijn geïnstalleerd.

Dit wordt het laatste offshorepark. In het nieuwe Mariene Ruimtelijk Plan voor de Noordzee wordt ondertussen tussen 2020 en 2026 nog een grotere zone voor hernieuwbare energie voorzien voor de oostkust. Daardoor zal de capaciteit van de windmolens op zee verdubbelen.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier