Onderzoek naar 15 windturbines langs snelwegen in Gistel, Oudenburg en Jabbeke

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Projectontwikkelaars Aspiravi en Storm onderzoeken de mogelijkheid om vijftien nieuwe windturbines te bouwen langs de E40 en A10, verdeeld over het grondgebied van Gistel, Oudenburg en Jabbeke. Het MER-onderzoek loopt en er komen nog bewonersvergaderingen. De bouw is nog lang niet zeker.

Twee Belgische projectontwikkelaars in hernieuwbare energie, Aspiravi en Storm, bekijken om in Gistel, Oudenburg en Jabbeke vijftien nieuwe windturbines te bouwen. Dat deelde burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey (Open Vld) mee op de jongste gemeenteraad. Waar zouden die turbines komen? In Gistel, waar tussen de op- en afrit en de Vaartstraat al sinds 2007 zes windturbines staan ten zuiden van de E40, zouden er drie turbines kunnen bijkomen aan de overkant van de snelweg.

Even verderop, al op grondgebied van de Oudenburgse deelgemeente Westkerke, zouden er drie windturbines komen: twee ten noorden en eentje ten zuiden van de E40. In Ettelgem, ook een deelgemeente van Oudenburg, zouden er langs de A10 twee turbines gebouwd worden aan de zuidelijke kant van de snelweg. En in Jabbeke worden zeven windturbines gepland, allemaal ten westen van het knooppunt A10-E40: twee ten zuiden van de A10, en drie ten noorden en twee te zuiden van de E40.

Obstakels

An Schauwbroeck van Aspiravi benadrukt dat het project in een verkennende fase zit en er nog veel studiewerk op de plank ligt. “De eerste plannen dateren van mei 2018, maar kunnen nog flink wijzigen. Bijvoorbeeld over de grootte van de turbines of de kracht van de motoren kunnen we nog niks zeggen, laat staan de precieze locatie of timing. Dit project staat niet een klein beetje, maar héél erg onder voorbehoud, zeker gezien de gesprekken met het KMI over het weerstation in Jabbeke en de luchtverkeersleiding in Oostende. Er zijn dus veel obstakels en een beperkt aantal oplossingen.” Binnenkort worden bewonersvergaderingen georganiseerd door de projectontwikkelaars.

Positief advies

“De effecten van onder meer geluid, schaduw en mobiliteit worden momenteel onderzocht in een milieueffectrapport”, duidt Anthony Dumarey. “Zowel Vlaanderen, de provincie en de gemeenten zelf zijn vragende partij om windmolens op het traject van de E40 tussen Jabbeke en Adinkerke te plaatsen. Dit is windrijkste gebied van heel Vlaanderen, het rendement is dus erg hoog. Met Oudenburg willen we volop inzetten op duurzame en groene energie. Er lopen gesprekken met luchtverkeersleiding Skeyes om problemen op te lossen met de luchthavenradar voor de vlieglijnen in de regio. Er zijn wel al twee bedrijven die verregaande interesse hebben om in onze regio te investeren. Net als Vlaanderen en West-Vlaanderen geven wij alvast positief advies. De impact op het gebied is minimaal, want er staan bijvoorbeeld geen huizen langs het traject.”

Ook burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) van Gistel is positief ingesteld. “Je kan geen neen zeggen tegen hernieuwbare energie. Op voorwaarde, natuurlijk, dat alles correct en volgens de regels verloopt en niemand er hinder van ondervindt. Het gebied dat in de plannen wordt aangeduid, is alvast landbouwgrond. De turbines zouden dus niet pal in iemands tuin staan.” In Jabbeke neemt burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) nog geen stelling in. “Wij wachten de MER-studie af. In een straal van vijf kilometer rond het meteorologisch weerstation mogen geen turbines komen. Tenzij het KMI er plots een andere visie op nahoudt, blijft die regel van kracht. Ik spreek me nog niet positief of negatief uit over het project. Ik vind het wel jammer dat wij als gemeente pas werden gecontacteerd door de projectontwikkelaars, nadat de eigenaars van de mogelijke gronden al werden benaderd. Dergelijke projecten hebben een altijd impact op de uitstraling van de gemeente en mogelijke woongebieden.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier