Nog twee weken verkeershinder door dijkbreuk

© (Foto PDV)
Redactie KW

Na de indrukwekkende breuk van de dijk tussen Leopold- en Schipdonkkanaal is de landdijk aan de rijweg, die ook was getroffen door het stuwende water, intussen opnieuw verstevigd met kleigrond en stenen. “Toch zal het verkeer wellicht nog zo’n twee weken omgeleid worden”, stelt Dams burgemeester Joachim Coens, die overigens meent dat de middendijk nogal zwak is.

De breuk van de middendijk die het Leopold en het Schipdonkkanaal van elkaar scheidt, in de nacht van zaterdag op zondag, is bepaald indrukwekkend te noemen én is vooral onverwacht. “Wij inspecteren regelmatig de dijken maar dit hadden we eerlijk gezegd toch niet zien aankomen“, zegt Liliane Stinissen, woorvoerdster van De Vlaamse Waterweg, de organisatie die instaat voor het beheer van deze waterlopen en hun oevers. Ook Joachim Coens (CD&V), burgemeester van Damme en dus ook van deelgemeente Oostkerke waar de dijkbreuk plaats vond, werd uiteraard opgeschrikt door deze dijkbreuk. “Ik ben direct in overleg gegaan met de bevoegde diensten en instanties. Er werd al vlug duidelijk dat de prioriteit moet gaan naar het verstevigen van de landdijk want door het stromende water als gevolg van het doorbreken van de middendijk is er een uitspoeling ontstaan in die landdijk tot onder de weg”, legt burgemeester Coens uit. “Intussen is die versteviging reeds uitgevoerd. Beheerder De Vlaamse Waterweg zal ook een inspectie uitvoeren op de middendijk en er zal bekeken worden of er nog andere zwakke plekken zijn. Persoonlijk heb ik wel de indruk dat heel die middendijk nogal zwak is maar verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak kan geweest zijn.”

Dijkgraaf Antoine Wijffels, die verantwoordelijk is voor het beheer van de Oostkustpolder, liet intussen verstaan dat de oorzaak kan liggen bij vossen die gangen in schuilplaatsen graven in de middenoever. Het stijgende water zou volgens zijn hypothese dan in de gaten gelopen zijn, wat de stabiliteit van de dijk verzwakt. Bij de Vlaamse Waterweg zeggen ze dat er voorlopig nog geen oorzaak aan te duiden is. “Wij gaan natuurlijk alles goed onderzoeken en misschien spelen dieren, zoals vossen of ratten, hierbij een rol maar dat is helemaal nog niet zeker. Het kan gaan om dieren maar misschien ook om planten of bomen die een bepaalde impact hebben op de stevigheid”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “We moeten er ook rekening mee houden dat we de oorzaak niet zullen achterhalen want een groot deel van het materiaal om te onderzoeken is dus weg gespoeld. Ik kan wel meegeven dat we vanaf woensdag 2 januari de middendijk opnieuw gaan dichtmaken met kleigrond en stenen.” Na het bouwverlof zou dan de getroffen rijweg aangepakt worden. De omleiding van het verkeer via Dudzele of Westkapelle zal dus nog een tijdje aanhouden. “Ik ga ervan uit dat dit toch nog zo’n twee weken kan duren”, zegt burgemeester Coens.

(PDV – Foto PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier