Nog niet alle blauwalgen verdwenen van West-Vlaamse waterlopen

Voor de zone tussen Boezinge-Dorp en Boezinge-Sas zijn de resultaten minder goed. © a-KW
Redactie KW

Blauwalgen blijven nog altijd voor problemen zorgen op het Kanaal Roeselare-Leie en op een deel van het Kanaal Ieper-IJzer. Dat bevestigt beheerder De Vlaamse Waterweg.

Tijdens de zomermaanden werden verschillende waterlopen in West-Vlaanderen, maar ook de Dender, getroffen door blauwalgen, ook wel cyanobacteriën genaamd. Die giftige algen ontwikkelen zich snel bij warm weer en in stilstaand water.

Op het Kanaal Gent-Oostende, van Beernem tot Oostende, op de Damse Vaart en op de Dender is het gevaar geweken, maar op het Kanaal Roeselare-Leie en op een deel van het Kanaal Ieper-IJzer (tussen Boezinge-Dorp en Boezinge-Sas) zijn er nog altijd blauwalgen. Het captatie- en recreatieverbod dat bij de vaststellingen in werking trad, blijft dus gelden in die zones. Samen met de Vlaamse Milieumaatschappij wordt de situatie van nabij opgevolgd.

Wie in aanraking komt met blauwalgen kan jeuk of huidirritatie krijgen. Wie een slok van het getroffen water binnenkrijgt, kan ook andere symptomen zoals diarree en maag- en darmklachten vertonen. De symptomen verdwijnen meestal na een drietal dagen, maar wie in contact kwam met het water en na drie dagen nog altijd symptomen vertoont, raadpleegt best een dokter.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier