Nieuwe zwerfvuilcampagne ‘Gie zie ne properen’ in Torhout

Elsie Desmet bij een vaak 'misbruikt' vuilnisbakje aan de oude begraafplaats in de Bruggestraat: "We brachten een waarschuwing aan." © Foto JS
Johan Sabbe

In het kader van de afvalbeheersing heeft het stadsbestuur een nieuw Vuilnisbakkenplan uitgewerkt, specifiek gericht op de afvalbakjes op openbare plaatsen. Een deel ervan zal op woensdag 4 april door jongeren creatief en kleurrijk gepimpt worden. De nieuwe zwerfvuilcampagne luidt: ‘Gie zie ne properen’.

“Afvalbeheersing start met afval-inzameling op de juiste locaties en met de geschikte middelen”, zegt schepen van Leefmilieu Elsie Desmet. “Sinds vorig jaar volgen we de afvalcyclus in onze stad op de voet. Op basis daarvan hebben we het nieuwe Vuilnisbakkenplan uitgewerkt. Eind 2016 werd Torhout door OVAM geselecteerd voor een coachingtraject Zwerfvuil voor de jaren 2017 en 2018. Dankzij dat traject worden we begeleid om de jaarlijkse hoeveelheid zwerfvuil drastisch te reduceren. Dat gebeurt door het aanpakken van zwerfvuilgevoelige locaties zoals de stadsparken en de stationsomgeving, het zoeken van zwerfvuilvrijwilligers, het sensibiliseren van de bevolking en het lanceren van campagnes.”

Evaluatie vuilnisbakken

Het Vuilnisbakkenplan is een belangrijk facet van het genoemde coachingtraject. Het bestaat uit drie opeenvolgende stappen: inventaris, registratie en evaluatie.

“De eerste stap, de inventaris, werd vorig jaar al doorlopen”, vervolgt schepen Desmet. “Er werd in kaart gebracht waar de openbare vuilnisbakken staan, welke capaciteit ze hebben, hoe groot de opening is, hoe dikwijls ze leeggemaakt worden, in welke omgeving ze staan en in welke staat ze zich bevinden. Momenteel is ook de tweede stap, de registratie, afgewerkt. Vorige zomer werd een eerste keer de vullingsgraad van elke vuilnisbak opgemeten en tegelijkertijd gekeken of er door sluikstorters huisvuil rond de vuilnisbak wordt gedeponeerd. Dit jaar zullen we dit minimum een keer per maand doen.”

“Sinds 2017 volgen we de afvalcyclus in de stad op de voet”

Tot slot moet er geëvalueerd worden. Onder begeleiding van een projectmedewerker van De Mooimakers werden er objectieve evaluatiecriteria vastgelegd. Een eerste evaluatie gebeurde in het najaar van 2017. Alle vuilnisbakken werden gewikt en gewogen.

“Vuilnisbakken die quasi altijd leeg zijn, komen in aanmerking om verwijderd te worden”, vat Elsie de conclusies samen. “Vuilnisbakken die meestal overvol zitten, moeten vervangen worden door grotere exemplaren. Op sommige plaatsen is het verhogen van de ledigingsfrequentie de oplossing. Waar er veel zwerfvuil ligt, kijken we of er vuilnisbakken ontbreken. Op plaatsen waar er problemen zijn met sluikstorten, plaatsen we een waarschuwing. Als er geen verbetering optreedt, worden die vuilnisbakken verwijderd.”

Nette prijzen te winnen

De nieuwe campagne Gie zie ne properen beloont wie zijn afval correct in de vuilnisbak deponeert. De actie loopt van 16 april tot eind juni en richt zich tot jongeren die hun lunch verorberen in de binnenstad. Als ze zich letterlijk en figuurlijk netjes gedragen, kunnen ze hun volgende lunch gratis krijgen of een ticket voor het dancefestival Land of Love winnen. En op woensdag 4 april wordt een aantal vuilnisbakken creatief gepimpt tijdens een graffitiworkshop in het stadspark. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier