Nieuw marien ruimtelijk plan moet Belgische oesterbanken nieuw leven inblazen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Als het van WWF-België afhangt worden de Belgische oesterbanken, die historisch floreerden op de grindbanken in het Belgisch deel van de Noordzee, weer in ere hersteld. Oesters en oesterbanken zijn erg nuttig en zorgen voor een grotere biodiversiteit.

De dieren bouwen riffen die de kustlijn als natuurlijke golfbrekers helpen beschermen, en die een onderkomen bieden aan een heel scala marien leven. Oesters halen bovendien heel wat onzuiverheden uit het water door het continu te filteren.

Momenteel loopt in België de publieksconsultatie van het marien ruimtelijk plan, een initiatief van de Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). Iedereen kan er zijn verzuchtingen kwijt over wat volgens hem of haar de noodzakelijke beheersmaatregelen zijn om het Belgisch deel van de Noordzee duurzaam in te richten. De bevraging loopt af op 28 september.

“WWF-België en Natuurpunt pleiten ervoor om een zone in de Noordzee exclusief voor te behouden voor natuurontwikkeling en -herstel“, zegt mariene bioloog Sarah Vanden Eede van WWF-België. “In die zone zouden alle activiteiten die de zeebodem kunnen verstoren, uitgesloten moeten worden. We willen ook dat er een proefproject wordt opgestart voor het herstel van de grindbedden in de zone van de nieuwe windmolenparken.”

Het herstel van die grindbedden kan passen in een nationaal plan voor oesterbankherstel. Tot de tweede helft van de 19e eeuw lagen voor de Belgische kust uitgebreide oesterbanken op de grindbedden in het Westhindergebied. Recent onderzoek tussen 2005 en 2018 toonde aan dat op de Hinderbanken nog altijd een geschikt leefgebied aanwezig is en dat het een hoge biodiversiteit herbergt, al is die een stuk lager dan oorspronkelijk. De voortdurende bodemberoerende visserij-activiteit in het gebied verstoort de zeebodem en verhindert een mogelijk herstel van die oesterbanken.

Bodembescherming is cruciaal om schelpdierbanken een duurzame toekomst te geven. De grote vrouwelijke Platte oesters, die dikwijls ouder zijn dan 15 jaar, zouden daarom niet meer verwijderd mogen worden. Zij zijn namelijk cruciaal voor de voortplanting omdat ze veel larven produceren.

Vier maanden geleden werd in Nederland een proefproject opgestart, waarbij 3D-geprinte rifstructuren op de zeebodem werden neergelegd. Na enkele maanden zijn de eerste resultaten alvast positief: de overleving van de oesters is goed, ze blijken te groeien en hebben paairijpe geslachtsorganen: een teken voor voortplanting.

“Onze eerste zorg is natuurontwikkeling en -herstel”, zegt Sarah Vanden Eede. “De Nederlandse herstelprojecten zijn interessant, omdat men ook het herstel op grotere diepte – dieper dan 28 meter – onderzoekt, evenals een proefproject in een windmolenpark. Omdat er in windmolenparken op zee niet mag gevist worden, lijkt het een ideale plek voor een herstelexperiment en voor een herintroductie van de oester.”

“Ook in het Belgisch deel van de Noordzee is een oesterbankherstelproject aan de orde”, besluit Vanden Eede. “De herziening van het huidige marien ruimtelijk plan is het ideaal moment om dat uit te werken.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier