Natuur herstelt zich in de Vagevuurbossen in Wingene: meer amfibieën in nieuwe poelen

Dany Depauw brengt al acht jaar samen met enkele vrienden in kaart hoe de amfibieën en de vissen het stellen in de Wingense poelen. © KDV
Redactie KW

De waterkwaliteit in de verschillende poelen om en rond de Vagevuurbossen in Wingene is er de voorbije jaren sterk op vooruit gegaan. Dat is de conclusie die gepassioneerd natuurliefhebber Dany Depauw graag maakt in naam van Natuurpunt De Torenvalk. Sinds enkele jaren maakt Dany samen met enkele vrijwilligers jaarlijks een inventaris op van de aanwezige amfibieën.

Ook dit voorjaar trok Wingenaar Dany Depauw gewapend met enkele fuiken en laarzen in de aanslag meerdere keren naar de Vagevuurbossen in Wingene om een inventaris op te maken van de aanwezige amfibieën in de 20 poelen en waterputten die de Vagevuurbossen rijk zijn. “Het tellen is ondertussen achter de rug en de conclusie is positief. In 18 van de 20 putten hebben we amfibieën gevonden waaronder de vinpootsalamander, een toch eerder zeldzaam diertje dat heel specifieke leefomstandigheden nodig heeft”, getuigt Dany enthousiast in naam van Natuurpunt De Torenvalk.

Beroepshalve is Dany al vele jaren verpleegkundige in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, maar daarnaast is hij dagelijks heel hard bezig met de natuur in onze regio. “Al in 2005 ben ik gestart met het tellen van de amfibieën, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en enkele vrijwilligers uit mijn vriendenkring”, gaat Dany verder.

Samenwerking met ANB

In de jaren 1990 kocht de Vlaamse overheid extra gronden aan om en rond de Vagevuurbossen en het Agentschap voor Natuur en Bos, kortweg ANB, staat sindsdien ook in voor het beheer van deze natuurgebieden. “Door het gevoerde beheer van ANB, met onder meer de aanleg van nieuwe poelen, en door het Natuurinrichtingsproject Biscopveld hebben we de laatste jaren de biodiversiteit van het gebied stelselmatig zien toenemen. De amfibieëntellingen van de voorbije jaren zijn daar een belangrijk en mooi bewijs van”, verklaart Dany vastberaden. Waarmee hij ook graag beklemtoont dat Natuurpunt De Torenvalk 100 procent achter het beleid van ANB staat en daarmee graag een standpunt inneemt in de huidige commotie rond de aangekondigde bomenkap in het gebied in Wingene.

We hebben de laatste jaren de biodiversiteit van het gebied stelselmatig zien toenemen

Het is ondertussen het achtste jaar dat Dany Depauw samen met enkele vrienden in kaart brengt hoe de amfibieën en bijhorend ook de vissen het stellen in de Wingense poelen. “We hebben meerdere soorten salamanders ontdekt, waaronder de zeldzame vinpootsalamander, en ook padden, waterinsecten en vissen. Het is een behoorlijk karwei gaande van fuiken leggen en later terugkeren om de vangst te beoordelen”, klinkt het.

Waterkwaliteit sterk verbeterd

Dat de poelen in kwestie er enkele jaren geleden gewoonweg nog niet waren en nu elk jaar opnieuw meer en meer dieren hun weg naar de poelen hebben gevonden, stemt Dany heel tevreden. “De natuur herstelt zich geleidelijk aan in het gebied omdat de waterkwaliteit sterk verbeterd is. We moeten echter alert blijven. In bepaalde poelen zit er bijvoorbeeld stekelbaars, een op zich niet echt zeldzame vissoort, waar nooit salamanders zullen in terecht kunnen omdat die vissen de eitjes van de amfibieën opeten.”

“Ook hebben we hier en daar te maken met exoten, plant- en diersoorten die eigenlijk niet thuishoren in onze natuur, en daardoor inheemse soorten verhinderen om zich opnieuw te ontwikkelen. Daarom staan wij in regelmatig overleg met ANB om hun beleid en beheer verder af te stemmen op onze vaststellingen”, besluit Dany, die duidelijk van plan is om zijn inventaris van het Vagevuurbos ook de komende jaren voort te zetten.

(Kim De Vos)

Buren naar rechtbank tegen bomenkap

Er worden niet meteen 11.000 bomen omgehakt in het Vagevuurbos. Het Agentschap Natuur en Bos houdt het voorlopig op 7.314. De buren denken dat die andere 3.600 bomen ook nog zullen sneuvelen en vechten de geplande kap bij de rechter aan. Zo hopen ze het ANB een halt toe te roepen. “We betreuren dat het Agentschap voor Natuur en Bos en het beheer van het Vagevuurbos in diskrediet gebracht worden”, aldus Dany Depauw en Noël Lievrouw van Natuurpunt De Torenvalk. “Wij vertrouwen het ANB en steunen het beheer van het Vagevuurbos.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier