Naar properdere stranden en een zee zonder zwerfvuil met de Federal Truck

  • Bijgewerkt om

Om vakantiegangers te sensibiliseren rond het probleem van marien zwerfvuil en de bescherming van onze Noordzee, haalt de federale overheid opnieuw de Federal Truck van stal. De vrachtwagen trekt komend weekend naar Nieuwpoort (7 juli) en De Panne (8 juli).

De federale overheid haalt opnieuw de Federal Truck van stal. © Gf

Wereldwijd belandt elke minuut een volle vrachtwagen plastic afval in zee. In de speciaal ingerichte Federal Truck zijn brochures en posters beschikbaar en worden filmpjes getoond die de bezoekers alles leren over de Noordzee en haar rijke biodiversiteit. Via een interactief spel op een groot scherm kunnen ze ook afval uit de zee halen.

De federale overheid wil met de actie ook ondersteuning bieden aan onder meer vzw's en watersporters die het probleem van marien zwerfvuil aanpakken. "Het is erg belangrijk om iedereen mee te krijgen", zegt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). "Die lokale acties verdienen onze aandacht en willen we ondersteunen, zodat ze in elke kustgemeente kunnen plaatsvinden."

Het jaar van de Noordzee

Dit jaar is trouwens het Jaar van de Noordzee. In het kader daarvan geeft elke week een andere Bekende Vlaming een tip voor een gezondere Noordzee in het Radio 2-programma Plage Préférée, en dat een zomer lang.

(Belga)