N-VA Ardooie-Koolskamp schiet op inrichting spaarbekken (en mist)

01/02/18 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:32

In een persbericht stelt de lokale afdeling van N-VA dat 'het project voor de opwaardering van het bufferbekken verworpen is'. Alleen blijkt dat niet te kloppen.

N-VA Ardooie-Koolskamp schiet op inrichting spaarbekken (en mist)

Burgemeester Karlos Callens met cultuurcoördinator Tobias Callewaert en achteraan schepen van sport en feestelijkheden Chantal Vande Vyvere en schepen van leefmilieu Kathleen Verhelle, die mee de festiviteiten op 20 juli op poten zetten. © Joke Couvreur

N-VA Ardooie-Koolskamp stuurde donderdagmorgen een persbericht uit omtrent het bufferbekken aan de Berlingmolenstraat, dat 'De Waterbek' zal heten en op 20 juli plechtig ingehuldigd wordt met onder meer optredens van K3. Het bufferbekken krijgt daarvoor nog een schapenweide, speelzone, picknickruimte, looppiste, vogelkijkhut en een parking.

"Een gezonde ambitie hebben is een goede eigenschap. Maar té ambitieus zijn is niet gezond", klinkt het bij N-VA Ardooie-Koolskamp. "We hebben uit goed ingelichte bron vernomen dat het project dat vorig jaar werd ingediend voor de opwaardering van het bufferbekken verworpen is door het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, met als belangrijkste element dat er te veel functies opgenomen worden. Dat de beleidsadviseurs van het Agentschap hun deskundig advies aanwenden om de plannen van de gemeente naar de prullenmand te verwijzen valt erg te betreuren. N-VA rekent er op dat het gemeentebestuur bereid wordt gevonden om meer bescheidenheid aan de dag te leggen zodat het prestigeproject op een wat meer realistische schaal kan doorgaan."

Hallo, gemeentebestuur?

"Het project werd niet afgekeurd, integendeel. De vergunningen komen eerstdaags binnen en de geplande inrichting komt er. Vanuit de gemeente hebben we een extra toelage aangevraagd bij het Agentschap voor Natuur en Bos." Die deelt immers subsidies uit voor vernieuwende groenprojecten onder de noemer Natuur in je Buurt. Het gaat om een provinciale toelage van 50.000 euro.

Het project werd echter niet weerhouden, zo bleek uit een brief naar de gemeente een tweetal weken terug. Het Agentschap was naar eigen zeggen enthousiast over het project, maar voor de subsidie 'ontbrak het aan een bredere visie op grotere schaal'. Met andere woorden, andere kandidaten hadden een beter project in huis om recht te hebben op zo'n subsidie. "We wisten dat de kans bijzonder klein was dat we die toelage zouden binnenrijven", klinkt het. "Maar het was het proberen waard. Voor alle duidelijkheid: de toelage werd in geen geval gebudgetteerd, dus de plannen en de kostprijs daarvan blijven ongewijzigd."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!