Meer larven van tong in Noordzee door opwarming van de aarde

© BELGA
Redactie KW

Door de opwarming van de aarde zullen in sommige gebieden in de Noordzee meer larven van de tong aankomen. Er zijn echter lokale verschillen. Zo zal er een sterke afname zijn van het aantal larven in de Belgische gebieden. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

De tong is een platvis met een hoge economische waarde. Volgens het KBIN was de vis de voorbije jaren goed voor tot 40 procent van de jaarlijkse winst van de Belgische visserij, die daardoor onderhevig is aan een sterke visserijdruk. “Om de bestanden van deze soort duurzaam te beheren, is het niet enkel nodig de visserijdruk op te volgen, maar ook om de impact van klimaatsverandering op de talrijkheid en verspreiding van tong in rekening te nemen”, legt Kelle Moreau van het KBIN uit.

Tongeieren en larven drijven passief mee met zeestromingen, tot de larven zich vestigen in hun kinderkamers, de zandige moddergebieden met diepte van minder dan 20 meter. Onderzoekers van het KBIN en de KU Leuven bestudeerden de effecten van klimaatsverandering op de verspreiding van tonglarven, met focus op de Noordzee. Ze ontwikkelden een model, dat toelaat de verspreiding van tonglarven onder verschillende scenario’s van wijzigende watertemperatuur, windrichting en windkracht te simuleren.

9 procent meer

“De resultaten tonen aan dat opwarming van het water met 2 graden Celsius tegen 2040 zou leiden tot vroeger kuit schieten. Dat zou op zijn beurt de gemiddelde temperatuur die de larven ondervinden, doen afnemen met 9 procent in vergelijking met de huidige situatie” zegt Geneviève Lacroix, hoofdauteur van de studie. “Dit zou de gemiddelde duur van het larvale stadium doen toenemen (+22 procent), alsook de afstand die de larven afleggen met de zeestromingen (+70 procent).”

De studie illustreert verder dat het aantal larven dat zich succesvol kan vestigen, zou toenemen met 9 procent in de hele Noordzee, maar met sterke verschillen tussen de kinderkamers. Voor de Belgische kinderkamers wordt een afname van 58 procent voorspeld, terwijl wordt berekend dat 36 procent meer tonglarven zich zal vestigen in de Nederlandse kinderkamers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier