Lo-Reninge: “Warmte verdwijnt door het dak”

Schepen Johan Matthys en burgemeester Lode Morlion nodigen alle inwoners uit op maandag 16 oktober voor de infoavond. (foto KVCL)
Redactie KW

Een vliegtuig vloog in de nacht van 11 op 12 januari traag over het grondgebied van Lo-Reninge om met een thermografische camera een luchtfoto te maken. Die warmtefoto is nu klaar en wordt op maandag 16 oktober toegelicht in het oc Oud Gemeentehuis in Reninge. Op basis van de foto zullen de inwoners kunnen zien of hun dak al dan niet goed is geïsoleerd.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Hernieuwbare Energie.

“Op deze thermografische luchtfoto van de stad zullen de inwoners kunnen zien hoeveel warmte er verloren gaat via de daken van de huizen en gebouwen”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Iedere burger zal zo weten of zijn dak goed of minder goed geïsoleerd is. De bedoeling van deze warmtefoto is om een duidelijk beeld te krijgen van de warmteverliezen via het dak van overheidsgebouwen, bedrijven en particuliere woningen. Met de foto worden alle 1.300 woningen in kaart gebracht.”

Interpretatie

Op basis van deze gegevens organiseert de stad Lo-Reninge samen met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) op maandag 16 oktober een infosessie om de inwoners gericht te informeren. Voor de interpretatie van de warmtebeelden is het handig dat de bewoners weten of ze thuis waren op woensdag 11 januari tussen 19 en 23 uur, het moment van de opnames, en of er verwarmd werd in de kamers vlak onder het dak.

Lagere factuur

Om de mensen te overtuigen om naar de infosessie af te zakken, pakt de stad uit met een stuntje. “Alle aanwezige inwoners ontvangen 1 euro als symbolische besparing en maken kans op 1 van de 25 gratis huisscans die zullen verloot worden tijdens de infosessie”, zegt schepen van Milieu Johan Matthys. “Tijdens deze huisscan zal een energiedeskundige tips en advies geven om een hoger wooncomfort te bekomen met een lagere energiefactuur. Tevens wordt er voor de bewoners of eigenaars een renovatie- en financieringsvoorstel op maat uitgewerkt.”

De WVI en de stad Lo-Reninge konden voor het maken van de foto rekenen op 15.000 euro Europese middelen via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Interreg-project See2Do! in het programma Vlaanderen-Nederland.

Een stukje van de thermografische luchtfoto, meerbepaald de Weststraat en een deel van de Hogebrugstraat in Lo. (GF)
Een stukje van de thermografische luchtfoto, meerbepaald de Weststraat en een deel van de Hogebrugstraat in Lo. (GF)

“Het project volgt hierbij het ‘Doen door Zien’-principe”, licht burgemeester Morlion toe. “Door het energieverlies aan te tonen en innovatieve technieken in publieke gebouwen te demonstreren en door burgers en bedrijven te ondersteunen, willen we burgers ertoe aanzetten om werk te maken van de energierenovatie van hun woning.”

Straatscan

Ook de stad Lo-Reninge maakte 20.000 euro vrij, waarvan een deel zal gebruikt worden voor het maken van een straatscan. Straatthermografie is een nieuwe vorm van thermografie die alle facetten typerend voor een woning zoals muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties en bouwproblemen in kaart brengt.

“Zo kan de burger in samenspraak met een energiedeskundige een nieuwe kijk krijgen op zijn woning”, besluit de burgemeester. “Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat dit een stimulans zal zijn voor veel inwoners om initiatieven te nemen om hun woning verder en beter te isoleren. We willen alle inwoners helpen om geld te besparen en nemen de tijd om hen daarbij persoonlijk te begeleiden. Het project sluit daarnaast ook perfect aan bij de doelstellingen die werden vooropgesteld in het kader van het Burgemeestersconvenant waarbij gemeenten zich engageren voor de Europese en Vlaamse inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het stadsbestuur van Lo-Reninge wil actief meewerken aan een duurzaam en beter leefmilieu.”

(KVCL)