Leerlingen Hotelschool ruimen samen hun stad op

© EDB
Redactie KW

Meer dan 100 leerlingen van Rhizo Hotelschool in Kortrijk trokken maandagnamiddag samen met hun leerkrachten en directie de stad in om er afval op te ruimen. “Wij spijbelen niet, maar maken wél duidelijk dat we iets willen veranderen.”

Door Els Deleu

Tien klassen volgden elk een andere route van aan de school in de Senator Coolestraat tot aan het stadhuis. “Alles werd netjes gesorteerd in witte en blauwe zakken. “We organiseerden op die manier onze eigen klimaatmars”, vertelt directeur Céline Craeynest. “Eerlijk? We waren verrast hoeveel sigarettenpeuken, blikjes, papieren zakdoekjes en plastiek we onderweg vonden.”

Initiatiefnemer was Poperingenaar Lucas Van Asch (16) uit het vijfde jaar hoteltechnologie. Lucas nam al deel aan de klimaatmarsen op zondag in december en in januari. Eén keer ging hij ook naar de klimaatmars in Kortrijk.

Weinig bij vuilnisbakken

“Ik wil ook niet te veel lessen missen op school”, zegt hij. “We willen met onze actie niet spijbelen maar echt iets duidelijk maken. We vragen aandacht bij het stadsbestuur voor een propere stad en voor het klimaat, maar dragen ondertussen ook zelf ons steentje bijdragen door afval te verzamelen.”

Leerlingen Hotelschool ruimen samen hun stad op
© EDB

Lucas ondervond dat er heel wat afval ligt, maar vond het opvallend dat er niets gevonden werd in de parken waar er vuilnisbakken staan. “Zo was in Park Ten Akker geen vuilnis te bespeuren op de grond. Misschien moeten we vragen om meer vuilnisbakken in de stad en in de parken te plaatsen“, aldus Lucas. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) was tevreden dat de leerlingen niet enkel met slogans rondliepen maar werkelijk iets gedaan hebben voor het milieu en het klimaat. “Verhef je stem, toon wat je wil bekomen en doe er iets aan! Enkel samen kunnen we het oplossen“, zei hij.

Leerlingen Hotelschool ruimen samen hun stad op
© JVGK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier