Landbouwfolie afleveren blijft toch gratis in Vleteren

© RVL
Redactie KW

De gemeente organiseert, samen met de IVVO, jaarlijks een inzamelmoment voor landbouwfolie. “Dit is al jaren een gratis aanbod, en dat willen we zo houden”, zei burgemeester Stephan Mourisse (LVP).

Door de minder gunstige marktsituatie en in het bijzonder voor de niet-recycleerbare grondbedekkingsfolie, zijn de prijzen enorm de hoogte ingegaan. Het gemeentebestuur besliste woensdagavond dan ook bij hoogdringendheid om voor 2019 recycleerbare folies in te zamelen op het containerpark op maandag 11 maart. Dit blijft voor de land- en tuinbouwers ook dit jaar gratis. De kost voor de gemeente is wel meer dan verdubbeld. Vorig jaar werd 20 euro per ton betaald, dit jaar 50 euro per ton.

Niet-recycleerbare folies worden niet ingezameld op het containerpark op 11 maart. Hiervoor voorziet de gemeente een samenwerking met de IVVO. De landbouwers uit Vleteren zullen tijdens de maand maart terecht kunnen met hun niet-recycleerbare folies (alleen gebruikt voor courgettes) bij het overslagstation in Ieper en/of Veurne. De kost hiervoor bedraagt 170 euro per ton, zonder BTW. Vorig jaar was dat nog slechts 90 euro. Landbouwers die tijdens de maand maart naar het overslagstation gaan met hun niet-recycleerbare folies, kunnen tot eind april van dit jaar hun factuur indienen bij de Milieudienst van Vleteren. Per ton folie krijgen ze hiervoor een tussenkomst van 50 euro, met een maximum van 150 euro per landbouwbedrijf.

Vorig jaar werden in Vleteren 20 ton recycleerbare en 7 ton niet-recycleerbare folie afgeleverd. Frans Masson (24 jaar schepen) en Ludo Debuysere (12 jaar gemeenteraadslid en 12 jaar schepen) voor de LVP kregen de titel van ereschepen, en een geschenk. Zij stopten eind vorig jaar met de politiek. Joost Sampers uit Poperinge legde in handen van de burgemeester de eed af als nieuwe financiële directeur van de gemeente. De burgemeester voegde er lachend drie voorwaarden aan toe: opnieuw in Vleteren komen wonen en voetballen, en supporteren voor Club Brugge in plaats van voor Anderlecht.

Voor het budget OCMW 2018 bedroeg het resultaat op kasbasis 411.057 euro, de autofinancieringsmarge 11.488 euro. De gemeentelijke bijdrage is verder dalend, en bedraagt nog 170.000 euro. Voor negen intercommunales werden vertegenwoordigers en plaatsvervangers aangeduid via geheime stemming. De volgende gemeenteraad heeft plaats op woensdag 27 maart.

(AHP-FT RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier