KV Oostende plaatst meer dan duizend zonnepanelen op dak van Versluys Arena

© belga
Redactie KW

KV Oostende is goed op weg om het eerste CO2-neutrale voetbalstadion in België te hebben. Een community- en crowdfundingproject moet de investering dragen.

Dit jaar wil KV Oostende hun doel nog bereiken door de eigen productie van hernieuwbare energie. Daarvoor plaatst KVO 1175 zonnepanelen op het dak van de Versluys Arena. Deze constructie moet 323.000 kWh energie per jaar opwekken, goed om een paar honderd gezinnen van energie te voorzien. KVO en studiebureau Zero Emission Solutions starten hiervoor een crowdfunding-programma op.

Een voetbalstadion vraagt elke thuiswedstrijd enorm veel energie. De stadionverlichting alleen al is een sterke verbruiker, maar ook alle installaties voor spelers en fans slorpen bijzonder veel elektriciteit op. Afgelopen seizoen voerde KV Oostende in samenwerking met het Energiehuis van de stad Oostende al een energieaudit door. Die audit leidde tot een flinke daling van het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 25% of in totaal ruim 81.000 kWh in nauwelijks zes maanden tijd. Het verbruik van aardgas daalde zelfs met 36% of in totaal 92.000 kWh gerealiseerd.

Maar de voetbalclub aan zee wil nu nog een stap verder gaan. Bovenop de hoofdtribune van de Versluys Arena plaatst KV Oostende tegen deze zomer 1175 zonnepanelen. Die zullen het equivalent aan stroom opleveren van wat een paar honderd gezinnen jaarlijks verbruiken. In een latere fase komen ook op het nieuwe trainingscomplex op de Schorre nog eens 160 zonnepanelen.

KV Oostende zal niet alleen in staan voor de realisatie van het project. De club werkt hiervoor samen met studiebureau Zero Emission Solutions, dat gespecialiseerd is in zonne-energieprojecten, en installateur Advenso uit Jabbeke, die het project zal bouwen.

De investering moet gedragen worden door een community- en crowdfundingproject. KVO richt met Zero Emission Solutions een energiecoöperatie, genaamd KVOlt (woordspeling tussen KVO en kilovolt), waarbij supporters, omwonenden, Oostendenaars,… aandelen kunnen kopen, tot maximum 20 aandelen per volwassene.

Het project is een unicum in België. Sommige clubs, zoals Westerlo, hebben wel al zonnepanelen op het dak van het stadion geplaatst, maar geen enkele club realiseerde een project van die omvang, gefinancierd door supporters en inwoners van de stad.

In de Duitse Bundesliga deed FC Freiburg jaren geleden iets gelijkaardigs en in Nederland, waar dergelijke projecten steeds vaker voorkomen, realiseerde FC Groningen een bijna identiek project op het Euroborg-stadion, volledig gedragen door vierhonderd fans.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier