Kust zet strijd tegen sigarettenpeuken voort

03/07/17 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Deze zomer zullen er in de tien kustgemeenten opnieuw 75.000 strandasbakjes worden uitgedeeld.

Kust zet strijd tegen sigarettenpeuken voort

Die actie past in het kader van de campagne "Laat je peuk niet stranden", een initiatief van de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), Eneco Clean Beach, IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen) en Westtoer. De actie, die maandag werd voorgesteld in De Haan, is een vervolg op een eerste initiatief vorig jaar.

Met de nieuwe campagne binden de partners de strijd opnieuw aan tegen afval en plastic op het strand, en dan in het bijzonder tegen sigarettenpeuken. Een peuk heeft immers twee tot twaalf jaar nodig om door de natuur afgebroken te worden, en zelfs dan blijven er plasticresten uit de filter achter. Dit betekent dat minuscule deeltjes vroeg of laat ook in zeezout, mosselen of garnalen terecht komen. De strandreinigingsmachine, die in de zomer de toeristische stranden net houdt, neemt geen peuken op waardoor ze snel ophopen. Vandaag worden opnieuw asbakjes uitgedeeld, die gemaakt zijn uit karton en een tiental peuken kunnen opvangen.

De campagne wordt dit jaar ondersteund door Peukenman, een man verkleed als reusachtige peuk die op verschillende locaties aan de kust zal opduiken. Hij zal mensen aanspreken en strandasbakjes uitdelen op de dijk en op het strand. De asbakjes zullen ook te verkrijgen zijn bij de reddersposten.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!