Kruimelcafé uit Oostkamp krijgt award Groene Pluim

Redactie KW

De Groene Pluim draait deze keer rond de vrijwilliger. Groen Oostkamp nomineerde deze 3 initiatieven die met vrijwilligers werken: de speel-o-theek Speel Tope uit Ruddervoorde, het Kruimelcafé uit Oostkamp en de zwerfvuilopruimers De Mooimakers.

“Het was een zeer spannende verkiezing”, vertelt Luc Debuyst van Groen Oostkamp. ‘Er zijn ongeveer 400 unieke stemmen uitgebracht, via Facebook en via onze website. Ook kon men stemmen op papier. Uiteindelijk haalde het Kruimelcafé met één stem verschil de Groen Pluim binnen.” Tijdens de nieuwjaarsreceptie overhandigde federaal lijstrekker Wouter de Vriendt (Groen) de Groene Pluim aan het Kruimelcafé.

Koken met restjes

De werkgroep voeding, ‘het Kruimelcafé’, is ontstaan in 2017 uit de vzw Velt Oostkamp. Vier van de vrouwelijke leden sloegen de handen in elkaar. Elke dinsdag kwamen ze samen in het parochiecentrum De Raat om te koken met restjes. Intussen zijn zij een vaste waarde geworden. Ze tonen een alternatief voor het systematisch weggooien van voedsel. Ze werken gezonde maaltijden uit. Als tegenprestatie vragen ze een vrije bijdrage.

Lieve Seyssens nam de Groene Pluim in ontvangst. Zij verzorgt de communicatie van het Kruimelcafé. “Het was voor ons een verrassing om genomineerd te zijn en om uiteindelijk de Groen Pluim te krijgen. We zien dat als een beloning en een erkenning voor de inzet van al onze vrijwilligers. We zullen deze award een ereplaats geven op dinsdag in de Raat, naast ons zwijntje waar iedereen zijn vrijwillige bijdrage mag in stoppen.”

Uitleendienst speelgoed: de speel-o-theek

Een eervolle vermelding was voor de speel-o-theek Speel Tope. Zij bestaan nog geen jaar. De eerste plannen voor de speel-o-theek, die verbonden is aan vzw Tope in Ruddervoorde, dateren immers van eind 2017. De speel-o-theek kende een officieel startmoment in april 2018.

Het idee kwam van Betty Verstraete, Ann Le Comte en Veerle Schepers. Ze willen zo veel mogelijk speelgoed voor kinderen tot 12 jaar verzamelen en die verzameling ter beschikking stellen om uit te lenen. “Als kinderen iets nieuws krijgen, dan spelen ze er de eerste veertien dagen zeer intensief mee”, aldus Veerle Schepers. “Daarna belandt het soms voor een lange tijd in de kast. Met de speel-o-theek willen wij ouders tegemoet komen door speelgoed uit te lenen.”

“Eerst speelgoed uitproberen”

“Zo kunnen hun kinderen eerst speelgoed uitproberen vooraleer ze het aankopen”, verduidelijkt ze. “Of we kunnen gezinnen op geregelde tijdstippen van ander speelgoed voorzien, zonder dat de ouders iedere keer diep in hun geldbugel moeten tasten.”

De speel-o-theek is enkele zaterdagnamiddagen open per maand. Je kan ze vinden op de bovenverdieping van de Pastorie in Ruddervoorde, waar ook Tope is gevestigd.

Propere wegen dankzij de Mooimakers

Anneleen Boonen en Jan De Baere startten iets meer dan anderhalf jaar geleden het burgerinitiatief ‘Oostkamp Zwerfvuilvrij maken’, kortweg ‘de Mooimakers’. Zij wandelden bijna elke dag met hun twee kleine kinderen door Ruddervoorde en konden niet langer aanzien hoeveel vuil er langs de weg lag.

Met hun enthousiasme hebben ze ondertussen heel wat andere burgers gesensibiliseerd. In een Facebookgroep maken ze hun acties bekend en maken ze andere inwoners warm. Ondertussen zijn de Mooimakers in Oostkamp uitgegroeid tot een beweging van meer dan 230 vrijwilligers.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier