Kortrijk en Harelbeke testen gebruik van peukentegels

Imog, de stad Kortrijk en de Mooimakers slaan de handen in elkaar. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Mooimakers, stad Kortrijk en Imog willen de volgende maanden evalueren of ze de hoeveelheid peuken op de grond kunnen terugdringen door het plaatsen van peukentegels.

Een asbak in de grond. Zo kan je best een peukentegel omschrijven. De tegel wordt ingebouwd in het voetpad of plein op een plaats waar rokers zich vaak ophouden.

Sigarettenpeuken zijn talrijk aanwezig in het zwerfuil. “Liefst 50 procent van het aantal stuks zwerfvuil zijn peuken. Ze dragen bij tot een negatief beeld van de netheid in een gemeente en zijn mogelijk gevaarlijk voor het leefmilieu”, duidt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn. “Negen steden in Vlaanderen, waaronder Kortrijk, evalueren nu samen met Imog en Mooimakers, hoe ze dit kunnen terugdringen met het plaatsen van peukentegels.” Op 34 locaties, waarvan negen in Kortrijk, werd eerst gedurende twee weken het aantal peuken in kaart gebracht. Imog telde gemiddeld een tiental peuken per vierkante meter in de buurt van elke tegel.

Een asbak in de grond, dat is een peukentegel.
Een asbak in de grond, dat is een peukentegel.© JVGK

We gaan de geïnstalleerde tegels nu monitoren. We kijken naar het effect op een proper straatbeeld: komen er dank zij die tegels minder peuken op straat terecht? We doen dit op verschillende soorten locaties, bushaltes, pleinen, winkelstraten, sportcentra, en kijken ook naar het gebruiksgemak.” De evaluatie van de tellingen zal in het voorjaar 2018 resulteren in aanbevelingen van Mooimakers naar Vlaamse gemeenten om tegels te installeren.

Kortrijk en Harelbeke testen gebruik van peukentegels
© JVGK

“Eerder raakte bekend dat in de strijd tegen de bijna 18.000 ton zwerfvuillangs onze wegen, de Vlaamse Overheid met de tabaksindustrie overeenkwam tot de financiering van 1.000 tegels”, zegt Koen Delie van Imog. “Het opruimen van het zwerfvuil kost de Vlaamse belastingbetaler zo’n 60 miljoen euro.” Ook Harelbeke neemt deel aan het proefproject. De tegels daar bevinden zich aan cultureel centrum Het Spoor en de sporthal in Bavikhove.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier