Koppeltje slechtvalken huist in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tielt

© Foto WME
Redactie KW

Een koppeltje slechtvalken, de snelste vogels ter wereld, vertoeft sinds enkele weken in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tielt. Deze indrukwekkende roofvogels zijn bezig aan een stevige opmars in Vlaanderen en duiken nu ook op in het centrum van Tielt.

“Sinds de jaren 50 van vorige eeuw ging het slecht met veel roofvogels, zoals de slechtvalk”, lezen we in een persbericht van Natuurpunt de Torenvalk. “Via het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) wordt het initiatief genomen om nestkasten te plaatsen op hoge gebouwen zoals kathedralen, koeltorens van elektriciteitscentrales, enzovoort. Ook in Tielt wordt door de milieuvereniging Natuurpunt de Torenvalk contact genomen met FIR België en dankzij de vlotte samenwerking met de mensen van de kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwkerk krijgen ze toegang tot de toren. In november 2008, naar aanleiding van de Dag van de Natuur, werd een speciale nestkast geplaatst vlak achter de galmgaten. In Tielt hebben we op slechtvalken moeten wachten tot oktober 2018, maar sinds enkele weken vertoeft er een koppeltje van die mooie en uiterst snelle roofvogel hoog op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Afwachten wat er volgend broedseizoen zal gebeuren.”

Snelste dier ter wereld

De slechtvalk is een forse valk met een gemiddelde grootte van 35 tot 50 cm, die snelheden tot 300 km/uur en meer haalt en daarmee het snelste dier ter wereld is. Vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes onder andere om het nest en de jongen beter te kunnen verdedigen. Mannetjes zijn dan weer sneller en behendiger in de jacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier