Kappingen in Kuurne zorgen voor verjongingskuur: “Dood hout is onmisbaar”

Natuurbeheerder Danny Depypere in zijn biotoop: "De kappingen gebeuren niet lukraak, maar volgens een beheerplan dat de biodiversiteit van het domein ten goede komt." (Foto BRU) © BRU
Redactie KW

Binnenkort start de vzw Constructief uit Kortrijk met het uitvoeren van verantwoorde kappingen in de Groene Long. Eerder kwam ook al het Heulebeekdomein aan de beurt. Door die werkzaamheden ondergaan beide natuurdomeinen, die eigendom zijn van de gemeente, een grondige verjongingskuur.

De komende jaren wil de gemeente ‘s winters op een verantwoorde manier een kleine hoeveelheid bomen laten kappen in zowel het Heulebeekdomein als de Groene Long. Vooral bomen die zorgen voor overlast of de veiligheid van omwonenden of wandelaars in gevaar brengen, worden daarbij geveld. Met die kappingen, die gebeuren met toestemming van het Agentschap voor Natuur en Bos, wil de gemeente Kuurne onder meer de concurrentieverhoudingen tussen de diverse bomen begeleiden en in het natuurdomein opnieuw open ruimte creëren.

“Het is de bedoeling om de kappingen in het ecologisch waardevol Heulebeekdomein en de Groene Long tot een minimum te beperken, zodat de natuur zijn gang kan gaan”, verduidelijkt parkwachter en natuurbeheerder Danny Depypere. “In het Heulebeekdomein zijn de kappingen al achter de rug. Daar ging het om een zevental essen en een paar wilgen. Enkele van die bomen stonden aan een poel en zorgden ervoor dat het zonlicht niet meer kon doordringen tot aan het water.”

“Ook enkele dode bomen die langs het wandelpad stonden en bij hevige wind mogelijk een gevaar konden vormen voor wandelaars, werden gerooid. Tijdens de werkzaamheden werd eveneens aan hakhoutbeheer en uitdunningen gedaan. De kappingen gebeuren niet lukraak, maar volgens een beheerplan dat rekening houdt met diverse factoren en dat de biodiversiteit van het domein ten goede moet komen.”

Muizen en insecten

Door de geplande kappingen in de twee natuurgebieden zullen de geselecteerde toekomstbomen de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen zonder daarbij gehinderd te worden door andere bomen, wat een beter ontwikkelde kroon tot gevolg heeft. De ingreep zorgt er ook voor dat open ruimtes verruimd worden ten voordele van andere vegetatie, zoals poelen, zeggeveld, ruigtes, moeras- of hooilandvegetatie.

“Het hout van de dunningen blijft deels in het bos achter in de vorm van liggende stammen en takkenhopen om zo het volume dood hout te vergroten”, vervolgt Danny Depypere. “Dood hout is immers een onmisbaar onderdeel van de bosbiotoop, die nest-, schuil- en voedselgelegenheid biedt voor heel wat organismen, zoals vogels, muizen, insecten en paddenstoelen.” De kappingen in de Groene Long, die manueel worden uitgevoerd en heel arbeidsintensief zijn, zullen binnenkort van start gaan en vermoedelijk een tweetal weken in beslag nemen. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier