Jessica en broer Joris in de bres voor het milieu: “Geen eeuw meer wachten”

Samen met haar broer Joris onderneemt Jessica Verstraeten actie tegen de sigarettenpeuken die in de goot liggen. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

De elfjarige Jessica Verstraeten en haar broer Joris (9) uit Oudenburg gaan de strijd aan tegen op straat gegooide sigarettenpeuken. “Ik denk dat we de ouders moeten heropvoeden. Ze staan er niet bij stil dat die vuiligheid via het riool in zee terecht komt”, zegt Jessica.

In het gezin Verstraeten-Bentein staat het milieubewustzijn hoog aangeschreven. De kinderen van Johan en Sarah kregen al heel jong mee dat je geen vuiligheid, plastiek of blikken op straat mag gooien.

Alarmbel

Samen met haar broer Joris wil Jessica nu de strijd aanbinden tegen de vele sigarettenpeuken die je in het straatbeeld ziet. “Het was in feite mijn mama die er op wees dat veel ouders aan onze schoolpoort hun peuken in de goot of zelfs in het riool gooien. Dat kan toch echt niet, want die vuile peuken raken zo in de zee, waar al genoeg vuiligheid ronddraait, dat de vissen dan opeten”, zegt Jessica boos.

“We moeten geen 100 jaar meer wachten om aan de alarmbel te trekken. Nu moet het gebeuren, nu moeten we onze kinderen wijzen op wat met het afval dat op straat terecht komt, gebeurt. Want glas, plastiek, blikken vergaan niet”, vult papa Johan Verstraeten aan.

Het is toch een kleine moeite om je afval in de vuilnisbak te gooien

“Er staan overal vuilnisbakken. Toch een kleine moeite om je afval er in te gooien”, zeggen Jessica en broer Joris.

De kinderen zijn zich heel bewust van de problematiek. “We gaan heel veel op het strand wandelen en hebben altijd een zak bij om wat er niet hoort te liggen op te ruimen. Elke keer hebben we toch een zak vol. Veel mensen laten afval liggen, zijn er vies van of staan er niet bij stil. Het is ongelooflijk wat je allemaal op het strand of langs de weg vindt.”

Asbak

Jessica wil zich nu volop engageren om de straten peukenvrij te maken. “Vorige week ben ik samen met mijn mama naar juf Vera, onze directeur, gestapt. Ik heb haar verteld over onze bezorgdheid rond die sigarettenpeuken en gevraagd of het misschien mogelijk is om aan de schoolpoort een asbak te installeren. Ze vond dat meteen een heel goed idee en zal bekijken wat mogelijk is”, gaat Jessica verder. Ze legt binnenkort haar voorstel ook voor in de leerlingenraad waar ze sedert kort deel van uitmaakt.

Signaalpakket

“Als bij toeval kreeg ik dezelfde dag van de vraag van Jessica een bericht in mijn mailbox over de lancering van een signaalpakket met als titel Ik leer rookvrij, specifiek naar scholen gericht. Via affiches, stickers en een folder kunnen we al wie aan de schoolpoort kinderen ophaalt, bewust maken van de problematiek”, licht Vera Verlinde toe.

Jessica, die nu in het zesde leerjaar zit en later zelf juf wil worden, ijvert niet alleen voor een propere buurt, maar is ook een bewuste vegetariër. “Ik vind het zielig voor de dieren dat wij hun vlees opeten. Al zo’n twee jaar ben ik hiermee gestopt.”

De jonge meid besluit met een dringende oproep: “Gooi alstublieft geen afval meer op de grond. Beter voorkomen dan genezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier