Jasper Neirynck uit Meulebeke bezit een Chili-arend: “Roofvogels trainen vraagt veel geduld”

Jasper Neirynck met de Chili-arend Taka. © Luc
Redactie KW

We ontmoetten Jasper Neirynck (23) die in de ban is van de Chili-arend. Met vogel Taka, Japanse naam voor dapper en adellijk, traint hij elke dag en volgt hij nauwlettend haar vooruitgang. Jasper heeft iets met roofvogels. Uilen, buizerds, arenden, haviken, gieren en valken oefenen op hem een soort magische aantrekkingskracht uit.

“Op elfjarige leeftijd nam mijn ma me mee naar het Boudewijnpark”, doet Jasper Neirynck zijn verhaal. “Daar liep op dat moment een roofvogelshow. Het lot was me die dag bijzonder gunstig gezind want ik werd uit het talrijke publiek gekozen om mee te helpen aan de show. Ik mocht me dus opmaken om een gier op mijn arm te ‘ontvangen’. Die ervaring had op mij zo’n danige uitwerking dat ik bij thuiskomst onmiddellijk de boeken indook op zoek naar informatie over roofvogels en het africhten ervan.”

Tamme kerkuil

Datzelfde jaar kreeg Jasper zijn eerste tamme kerkuil. “Het dier had een grote bewegingsruimte in de volière en telkens ik bij hem op bezoek ging, kwam hij op mijn hand zitten. Ik maakte met de kerkuil vele wandelingen. Na de kerkuil verscheen de Europese oehoe op het toneel. Ik heb die vogel als piepjong kuiken met de hand grootgebracht en vervolgens de eerste vliegstonden aangeleerd. Dat is het moment waarop zowel de vogel als de eigenaar een grenzeloos vertrouwen in elkaar moeten hebben.”

Ik heb een Europese oehoe als piepjong kuiken met de hand grootgebracht en vervolgens de eerste vliegstonden aangeleerd

“Ik heb vele jaren uilen gekweekt, van de Siberische oehoe tot de sneeuwuil. Het kweken van die vogels is een heel delicaat proces want ze zijn heel gevoelig aan een schimmelziekte, die zich neerzet op de luchtwegen en die kan veroorzaakt worden door stress of hoge temperaturen. Toen ik een pak kennis over de nachtroofvogels had opgestoken, ben ik overgestapt naar de dagroofvogels en zo kwam ik terecht bij de buizerds.”

Passie

Jasper startte met een woestijnbuizerd. “Vliegen met dagroofvogels vergt een totaal andere techniek dan vliegen met uilen. Uilen vliegen een poos, gaan neerzitten en komen dan op jouw signaal terug. Dagroofvogels vliegen van de arm weg, maken al dan niet gebruik van de thermiek tijdens hun vlucht en keren op jouw signaal terug. Om dit alles aan te leren, is er veel geduld nodig, heel veel geduld. Dit is mijn passie. Ik ben gedreven om iedere dag met Taka het veld in te trekken en haar te laten vliegen. Voor ze haar vleugels strekt, weeg ik haar zodat ik ook op die manier haar gezondheid nauwlettend in het oog kan houden.”

Vertrouwen en belonen zijn sleutelwoorden in het trainingsproces

“Taka is een grijze arendbuizerd, ook Chili-arend genaamd omdat die dat uiterlijk heeft en omwille van het postuur. Een volwassen Chili-arend heeft een lengte van 60 tot 80 cm en een spanwijdte van 140 tot 200 cm. Het vrouwtje is groter dan het mannetje.”

Transformatie

“Taka is nu twee jaar oud. Ik heb haar ongetraind gekocht in september 2018. Het is nauwelijks te geloven hoe goed ze nu naar me luistert. Vertrouwen en belonen (met voedsel) zijn sleutelwoorden in dat trainingsproces. Straks zal ze een ware transformatie ondergaan want in hun derde levensjaar worden die vogels grijs-wit met een lichtblauwe schijn.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier