“Jammer dat het tot een proces is moeten komen”

Het gaat om deze groenbuffer tussen de Pottelberg en de aanpalende woonwijken. Die moet begin volgend jaar tot op 20 cm van de grond afgehakt worden. © EDB
Redactie KW

De groep bewoners van de Slekkestraat die naar de rechter stapte omdat ze een verwilderde groenzone weg wilden, heeft gelijk gekregen. De stad Kortrijk moet de bomen tussen hun straat en de Pottelberg rooien voor 18 maart volgend jaar. Ook de gerechtskosten moet de stad voor haar rekening nemen.

Een twintigtal bewoners van de Slekkestraat trok vorig jaar met advocaat Jan Leysen naar de vrederechter. Ze uitten hun onvrede over de groenbuffer die hun straat al sinds de jaren 90 scheidt van het drukke verkeer op de N43, de Pottelberg. Het gaat om enkele tientallen meters groen, waarop ook een aantal hoge bomen staan. Het zijn vooral die bomen die een doorn in het oog van de buurtbewoners vormen. Vooral het tekort aan zonlicht, het ontstaan van mos in hun gazon en schimmel op hun buxussen en vallende bladeren zorgden voor problemen.

De deskundige die aangesteld werd door de vrederechter en de groenbuffer onderzocht, gaf de omwonenden grotendeels gelijk. In zijn verslag is sprake van een “vrij verwilderd geheel, zonder bepaald doel, dat niet goed wordt onderhouden”en op termijn zal leiden tot “totale schaduw op de percelen”. De deskundige stelt dat kappen de enige oplossing is. De vrederechter volgt nu dit advies en beval in een vonnis dat de stad Kortrijk alle bomen moet kappen tot op 10 à 20 centimeter van de grond. De bomen moeten gekapt worden voor 18 maart 2018. De stad Kortrijk draait bovendien op voor de gerechtskosten van in totaal 4.337,12 euro.

De buurtbewoners – die liever anoniem blijven – maken meteen duidelijk dat ze zeer natuurminded zijn. “We vonden het hier net mooi wonen, in een groene omgeving. De eerste huizen werden hier gebouwd eind jaren 70, de beplanting zou zorgen voor een buffer tussen de Pottelberg en onze huizen”, leggen ze uit.

“Geen natuurbarbaren”

“Geluidsdemping en privacy. Er werd echter nooit verteld dat er dergelijke hoge bomen zouden komen. Die zijn trouwens niet eens geluidswerend en trekken zodanig veel vocht uit de grond dat er scheuren ontstaan in terrassen en onder ons gazon. Wij juichen bossen toe, maar op de juiste plaatsen. Dit is in eerste instantie een woonwijk.”

Volgens de buurt werden bij het aanplanten takken in de grond gestopt met het idee dat alles mooi zou dichtgroeien. Het tweede en derde jaar lukte dat vrij aardig, maar nadien deden de bomen meer kwaad dan goed. Het kwam zelfs zo ver dat we verlangden naar de winter, zodat er toch wat licht kon doorkomen“, vertellen de bewoners.

© EDB

Om de vijf jaar werden de bomen gerooid, maar de mensen uit de Slekkestraat wilden een andere oplossing. “Onze vraag naar een blijvende, degelijke buffer, bleef onbeantwoord. Tot men in de jaren 90 het idee kreeg om hier en daar bomen hoog te laten groeien. Het werd hier een puinhoop, eerlijk waar. We betreuren dat het tot een proces is moeten komen, maar de stad was niet bereid om in te gaan op redelijke vragen naar een ander groenbeheer. Er zijn nochtans mogelijkheden genoeg. Wildgroeiende hagen zoals hazelaar of meidoorn zijn al voldoende. Nogmaals, wij zijn geen natuurbarbaren, integendeel, maar het is uit de hand gelopen.”

Jammerlijke beslissing

Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) betreurt de beslissing van de Kortrijkse vrederechter. “We zijn sowieso al een van de armste regio’s wat groen betreft. Ik vind het dan ook spijtig dan we veroordeeld om een dergelijke groenstrook om te hakken”, reageert hij. “Vooral omdat alles in één beweging en over de hele lengte afgezaagd moet worden.” De schepen had liever een gefaseerde aanpak gezien, zodat er volgende lente nog broedmogelijkheid is voor vogels.

Hij erkent wel dat er na verloop van tijd een kwalitatief groenscherm zal ontstaan. “Maar het karakter van de waardevolle bomen zoals eiken, kersen en essen is voorgoed weg. Op korte termijn is er bovendien een toename van fijn stof en stikstof, afkomstig van de drukke N43. Velen Voor vele anderen, die geen voorstander zijn van het verdwijnen van de bomen, is dit een erg jammerlijke beslissing”, besluit de schepen. (LK/AXV/EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier