Infrabel maakt onderhoudscentrum Brugge energiezuinig

03/07/18 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:39

Het meest energiezuinige onderhoudscentrum van spoorwegbeheerder Infrabel staat in Brugge. Het dak van het gebouw kreeg 220 zonnepanelen en er zijn tien laadpunten voor elektrische of hybride dienstvoertuigen geïnstalleerd.

Infrabel maakt onderhoudscentrum Brugge energiezuinig

Op jaarbasis brengen de panelen zo'n 60.000 kWh op. Dat is het jaarverbruik van gemiddeld zeventien gezinnen. © Twitter/Margot Neyskens

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) ging dinsdag de installatie officieel openen. Om groene energie te promoten, plaatste Infrabel zo'n 220 zonnepanelen op de daken van het LCI-onderhoudscentrum en het magazijn in Brugge. Op jaarbasis brengen de panelen zo'n 60.000 kWh op. Dat is het jaarverbruik van gemiddeld zeventien gezinnen. De opgewekte energie zal gebruikt worden voor de dagelijkse werking, of bij overcapaciteit zelfs als voeding voor de bovenleiding. Het centrum zal voor een kwart op groene energie draaien.

Infrabel wil die lijn verder doortrekken en overweegt de installatie van batterijen die een eventueel energieoverschot kunnen opslaan en zelfs een windmolen. De installatie van een windmolen zit echter nog in studiefase. De installatie aan het LCI moet een pilootproject worden om dan later uit te rollen naar andere onderhoudscentra van de spoorwegbeheerder.

Toekomstgericht energiebeleid

"De omslag van fossiele naar hernieuwbare energie is een oefening die we met de hele maatschappij maken: burgers, bedrijven en overheid. Van deze drie heeft de overheid (en haar bijhorende bedrijven) zeker een voorbeeldfunctie. Dat een grote energieverbruiker als Infrabel volop mee investeert in hernieuwbare energie is heel belangrijk. Het getuigt van een toekomstgericht energiebeleid dat ze in hun onderhoudsafdeling in Brugge zonnepanelen leggen en elektrische laadpalen voor eigen gebruik plaatsen", aldus minister Tommelein.

Infrabel investeerde 95.000 euro in dit duurzame project.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!