Imkers Jan en Sara uit Oudenburg in de bres voor de bijen

Jan en Sara in het krokussenveld dat Jan aangelegd heeft om de bijen in zijn kasten in het voorjaar te prikkelen. © LIN
Redactie KW

Een van de actiepunten van het nieuwe stadsbestuur is ecologie. Meer bepaald wil men investeren in een bijenvriendelijke omgeving door de inwoners te stimuleren om in een bloemenweide te voorzien, pesticiden te bannen en waar kan een bijenhotel op te hangen. Imker en natuurmens Jan Lemeire uit Roksem kan dit alleen maar toejuichen. Ook imker in opleiding Sara Zajc uit de Cottemweg wil er alles aan doen om de bijenpopulatie in stand te houden.

Voor de groendienst en schepen van Milieu Gino Dumon staat het geboortebos dit jaar centraal. Beiden willen de site bijenvriendelijker maken en de stad voorziet daarvoor een budget. “We hopen om onder meer plaatselijke imkers hierbij te betrekken en het verhaal ook toe te passen op bij de realisatie van de volkstuintjes”, legt Gino Dumon uit. “Als we niet voor de bijenpopulatie zorgen, worden straks de bloesems niet meer bestoven, noodzakelijk voor meer dan 75 procent van de gewassen. En dat wordt een bedreiging voor ons fruit en sommige groenten als courgette, paprika, avocado”, aldus nog de milieuschepen.

Jan Lemeire uit de Oude Brugseweg is zich al heel lang van het probleem bewust en ook bezorgd voor de bijen. Hij is al meer dan 30 jaar imker. “Hoe ik imker geworden ben? Wel, uit afschuw voor de computer”, lacht Jan.

Prikkeling

“Vandaag is iedereen plots bang dat er geen fruit meer zal zijn. Bijen zijn hot. En terecht. Laten we er dan ook voor zorgen dat de populatie in stand blijft. Dat kan al door in je eigen tuin voor een bloemenweide te zorgen. Belangrijk zijn ook de krokussen in het voorjaar. Deze bloemen geven de bijen een prikkeling om actief te worden”, vertelt Jan.

Vandaag is iedereen plots bang dat er geen fruit meer zal zijn

Sara Zajc woont met haar echtgenoot Valentijn Vandenheede in de Cottemweg waar ze heel blij zijn met hun grote tuin. “We hebben het meer voor de natuur dan voor de stad. We kweken onze eigen groenten en hebben ook veel fruitbomen. Ook lopen bij ons de kippen vrij rond, hebben we naast poezen en een hond ook varkentjes”, vertelt Sara over haar passie voor de natuur.

Goed doordacht

Een nieuwe stap om aan natuurbeheer te doen, zette Sara in februari. Sara: “Ik ben in Roeselare gestart met een 14 weken durende cursus imker. In onze tuin hebben we al een bloemenweide aangelegd. Vooraleer bijenkasten aan te schaffen, wil ik voldoende theorie kennen. Ik wil dit goed doordacht aanpakken en niet hals over kop aan iets beginnen.”

Wat door Jan Lemeire zeer positief onthaald wordt. “Veel mensen willen imker worden, weinigen houden het vol, want het vergt toch heel wat werk. De meeste imkers houden hun bijen voor de honing, zeer lekker trouwens, maar bij mij gaat het vooral om biodiversiteit. Ik ben bezorgd om de gevolgen voor mens en dier als de bijen verder uitsterven”, vertaalt Sara haar engagement.

Evolutie

“Iedereen is vandaag zodanig gealarmeerd dat er meer bezorgdheid is voor onze bijen. Ik zie het toch positief evolueren, zolang de mens maar een handje meehelpt. Dat kan je bijvoorbeeld ook door voor een overwinterplek te zorgen. Bijen overwinteren in spleten, in houtstapels, in bijenhotels. Maar de best plek voor hen is een buis die je vult met dikke stengels van de sedum”, legt Jan Lemeire uit.

Tot slot heeft hij nog wat aanbevelingen voor de Oudenburgse groendienst. “Het snoeien van wilgen zou de groendienst anders moeten aanpakken. Nu worden ze allemaal volledig geknot. Doe dat meer gefaseerd: sla telkens een boom over en snoei die het volgende jaar. Zo hebben de insecten altijd nog wat voedsel en de bomen worden er ook beter van. Ik heb het ook niet voor het fanatisme van Natuur en Bos die het alleen voor inheemse boomsoorten heeft. Zo wil men de Amerikaanse vogelkers verwijderen omdat hij te invasief is”, besluit Jan Lemeire.

(Laurette Ingelbrecht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier