Hondenbaasjes vragen sluiting De Poezelhoeve in Boezinge

We zien links Natascha Callemeyn uit Ingelmunster met haar border collie en rechts Cédric Verhulst, die pas maandag zijn pup verloor aan het parvovirus. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Enkele hondenliefhebbers beschuldigen De Poezelhoeve van broodfokkerij. Aanleiding is het sterven van enkele hondenpups uit de handelskwekerij. Natascha Callemeyn uit Ingelmunster en Cédric Verhulst uit Geluwe doen hun verhaal, maar uitbater Manolito Van Den Bergh verweert zich tegen de beschuldigingen.

De Facebookgroep ‘Broodfokkerij Poezelhoeve – getuigenissen’ staat nog maar online sinds 13 juni, maar wist tegen woensdagavond al 1.250 leden te verzamelen. Een tiental van hen getuigt. Natascha Callemeyn (40) uit Ingelmunster is één van hen. “Ik kocht mijn border collie Heike op 4 december”, vertelt ze. “Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht. Na een week kreeg Heike echter diarree. Meteen gingen we naar de dierenarts, waar er enkele tests werden gedaan. ‘s Anderendaags kreeg ik te horen dat ze besmet was met het parvovirus, een besmettelijke ziekte die de ingewanden van de pups aantast. Dezelfde dag moesten we haar laten inslapen. Normaal moeten puppy’s gevaccineerd worden tegen de ziekte, maar bij De Poezelhoeve is dat blijkbaar niet gebeurd.”

Parvovirus

Cédric Verhulst uit Geluwe kocht zijn rottweilerpup Bo op vrijdag 8 juni in De Poezelhoeve. “Ook wij werden goed ontvangen op De Poezelhoeve, maar toen we thuis waren begon de ellende”, vertelt Cédric. “Diarree, plassen in huis, niet willen eten… Maandag besloten we om ermee naar de dierenarts te gaan. Daar stelden ze om te beginnen al vast dat onze pup veel jonger was dan de 15 weken die op haar paspoort stonden. Aanvankelijk konden ze haar oplappen, maar al snel verslechterde de toestand weer. Uiteindelijk kregen we dinsdag het bericht dat ze was overleden. Een dag later kwamen de resultaten van de bloedtest binnen en bleek dat ze het parvovirus had.”

“De uitbater weet dat er een parvobesmetting is in zijn kennel, maar toch onderneemt hij niets”

Het stoot Natascha en Cédric vooral tegen de borst dat de uitbater van De Poezelhoeve honden blijft houden in zijn kennel, terwijl die volgens hen duidelijk besmet is met het parvovirus. “Dat virus is heel resistent”, vertelt Cédric. “Het duurt een jaar vooraleer je kennel smetvrij is. Mijn dierenarts belde met de uitbater en die gaf toe dat het om een geïmporteerde pup ging uit Tsjechië van een slechte leverancier die blijkbaar de papieren vervalste.”

Natascha en Cédric noemen De Poezelhoeve onomwonden een broodfokkerij. “Ze hadden meer dan twaalf rassen op de boerderij, terwijl je al wantrouwig mag worden als een fokker meer dan twee verschillende rassen aanbiedt”, vertelt Cédric. “Het ergste is dat de honden het slachtoffer worden omdat ze in De Poezelhoeve besparen op zorg. De uitbater weet dat er een parvobesmetting is in zijn kennel, maar toch onderneemt hij niets.”

“Continue controle”

Uitbater Manolito Van Den Bergh van De Poezelhoeve maakt zich sterk dat hij met alles in orde is. “Wij staan onder continue controle van het departement dierenwelzijn en kunnen ons dus onmogelijk veroorloven om pups op een ‘illegale’ manier te importeren”, aldus Manolito. “Wij worden gemiddeld drie tot vier keer per jaar gecontroleerd. De pups worden bij ons aangekocht met de garantie dat ze vier tot vijf keer gevaccineerd zijn tegen parvo, wat ook zo in hun Europees paspoort staat vermeld. We betreuren het dat niettegenstaande deze voorzorgsmaatregelen er inderdaad af en toe toch eens een pup aan deze ziekte sterft. Het betreft over enkele jaren gemiddeld een kleine 3 procent van de geïmporteerde pups… Wij doen er alles aan om dit te voorkomen, onder andere door alle ruimtes te ontsmetten, vreemden de dieren niet te laten aaien… We hebben veel meer tevreden dan ontevreden klanten. Jammer genoeg ventileren die hun mening minder via sociale media dan de ontevreden klanten.”

In de Facebookgroep ‘Broodfokkerij Poezelhoeve – getuigenissen’ worden gedupeerden opgeroepen om een e-mail te sturen naar het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Wij hebben welgeteld twee mails gekregen over De Poezelhoeve, waarvan één klacht naar aanleiding van een effectieve aankoop”, zegt woordvoerder Jeroen Tibout. “Iedereen die een geval van dierenverwaarlozing of -mishandeling vermoedt of vaststelt, kan dit melden bij de Inspectiedienst Dierenwelzijn. Voor dierenartsen is er een speciaal meldpunt waar zij zieke pups kunnen melden. Als genoeg dierenartsen hieraan meewerken, kunnen we op basis van die gegevens die kwekerijen identificeren die meer zieke pups verkopen dan andere, en kunnen we gericht optreden. Helaas doen nog te weinig dierenartsen de moeite om zieke pups te melden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier