Hoe dreigend is de droogte?

06/07/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 05/07/18 om 15:02

Dat het warm is, dat vinden de meesten niet zo erg. Maar de droogte begint toch veel mensen zorgen te baren. Voor de tweede zomer op rij blijft de regen wekenlang uit. Worden kurkdroge zomers het nieuwe normaal?

Hoe uitzonderlijk is dit?

Extreme droogte... Maar is ze wel zo extreem? "In feite gebruiken wetenschappers de term 'extreem' pas als een situatie zich maar één keer om de twintig jaar voordoet", zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems van de KU Leuven. Maar die weerstatistieken lijken de jongste jaren achterhaald. "Alle modellen wijzen in de richting van langere droge periodes." Ook volgens Dirk Van der Stede van het Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water) in Kortrijk komen zulke droge periodes de jongste jaren wel meer voor. Weerman David Dehenauw heeft het voorlopig nog niet over een uitzonderlijke situatie. "Twee jaar geleden hebben we dit langer en erger meegemaakt. Nu moeten we zeker nog niet spreken over een uitzonderlijke weersituatie. Het is natuurlijk wel zo dat de neerslagvoorspellingen er niet goed uitzien. Hier en daar zal er misschien een kleine regen- of onweersbui vallen, maar de komende tien à veertien dagen blijft het droog." Volgens David Dehenauw heeft het zuiden van de provincie de meeste kans op een kleine regen- of onweersbui. "De droogste plek in West-Vlaanderen is het gebied tussen Kortrijk en Roeselare. Daar spreken we momenteel van 'uiterst droog'. Aan de Oostkust hebben we het over 'zeer droog'."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!