Heibel rond afvalstraten: buurtbewoners klagen over sluikstorten of locatie

Didier Brissinck pleit voor een andere locatie voor de nieuwe afvalstraat in de wijk Baanhof. © JRO
Redactie KW

Naast de al bestaande dertien afvalstraten in Oostende komen er binnenkort nog eens tien bij op verschillende locaties in de stad. Maar dat wordt niet overal even positief onthaald. In Stene bijvoorbeeld zit het er bovenarms op. Anderen klagen dan weer overlast door sluikstorten aan.

De afvalstraten werden door de meeste Oostendenaars als een goed initiatief onthaald. Het gebruik is dan ook simpel. Elke afvalstraat telt aparte containers voor glas, PMD, papier en karton en restafval. Om een zak restafval van 25 liter te deponeren in de container moet je een munt van 50 cent inwerpen. De rest is gratis. De afvalstraten werden tijdens de vorige legislatuur geïntroduceerd en kennen succes. Maar dat succes heeft ook een keerzijde.

Sluikstorters dumpen hun afval bij de containers in plaats van erin. Tot grote ergernis van de buurtbewoners. Op de hoek van de Voorhavenlaan en de Taboralaan in de Vuurtorenwijk is het bijvoorbeeld vaak prijs. “De afvalstraten zijn een schitterend idee, maar er zijn altijd mensen die het voor anderen verpesten”, getuigt een buurtbewoner uit de Voorhavenlaan. Sommigen willen mogelijk geen 50 cent betalen, maar er is ook meer aan de hand.

“Als mensen betalen, maar dan vaststellen dat de container vol zit, dan laten ze het restafval gewoon achter tussen de afvalcontainers. En dan wordt het als snel een puinhoop. Er zou een systeem moeten zijn dat de gebruikers verwittigt als de afvalcontainer vol zit. Cameracontrole is een andere mogelijkheid”, denkt de buurtbewoner.

Groenzone

In de wijk Baanhof in Stene wordt dan weer misnoegd gereageerd op de komst van een nieuwe afvalstraat op de hoek van de Houtsnipstraat en de Baanhofstraat. Kort na de paasvakantie startten de werken. “Wij kregen geen inspraak over de locatie”, vertolkt Didier Brissinck (SP.A-Stadsmakers) uit de nabijgelegen Velduilstraat het ongenoegen. “We zijn verwittigd geweest in de nabijgelegen straten, dat is alles. De rest van de wijk werd zelfs niet op de hoogte gesteld. Ik ben pro afvalstraten, maar de nieuwe afvalstraat bevindt zich in een groenzone en te dicht bij de huizen. De wijk is nochtans groot genoeg. Ik snap niet waarom de stad die afvalstraat hier wilde creëren. De ideale plaats zou bij het in- of uitrijden van de wijk zijn.”

In de Vuurtorenwijk werd het restafval bij de containers gedumpt. (gf)
In de Vuurtorenwijk werd het restafval bij de containers gedumpt. (gf)

“Daarnaast zal de afvalstraat sluikstorten in de hand werken”, vreest Brissinck. “Baanhof is zo’n mooie wijk, die ga je toch niet verpesten door er pal in het midden een afvalstraat in te planten? Als men hier afval gaat dumpen zoals dat op vele plaatsen al het geval is, dan zal deze groene zone al snel veranderen in een sluikstort.”

Volgens Brissinck werd de schepen al aangesproken over het probleem. “Hij legde uit dat de politie een negatief advies gaf om de afvalstraat in het begin van de wijk te creëren. Er ging nochtans een enquête rond in de wijk tegen de gekozen locatie. Twee mensen waren voor, de rest van de wijk was ertegen. Hoe duidelijk kan een signaal dan zijn?”

Feestdag

“Wat de Vuurtorenwijk betreft, dat verhaal klopt”, reageert schepen Björn Anseeuw (N-VA). “Alles heeft te maken met een feestdag. De firma die instaat voor het ledigen van de containers, werkte op die feestdag niet. Daardoor werd de container niet geledigd. Ik begrijp de frustratie van de buurtbewoners. We hebben die bewuste firma ook aangesproken dat zoiets niet kan. In de toekomst zal dat niet meer voorvallen.”

“Ik heb ook weet van het protest in de wijk Baanhof. Ik heb inderdaad iemand op mijn kabinet ontvangen die het probleem kwam aankaarten. Ik heb dat niet zomaar aan de kant geschoven. Ik contacteerde de politie en zij lieten me weten dat er in de huidige situatie geen andere mogelijkheid was om de afvalstraat op een andere locatie te plaatsen. Er zijn mensen die voorstellen om de afvalstraat aan de rand van de wijk te plaatsen, maar ik vind dat een afvalstraat voor de buurtbewoners in de wijk hoort, en niet erbuiten.”

De nieuwe afvalstraten worden de komende weken geplaatste ter hoogte van de Assisiëlaan, de Stroombanklaan, het Gerechtsplein, de Houtsnipstraat, de Dorpsstraat, de Kerklaan, de Paasbloemlaan, de Schildersstraat, op de Vogelmarkt en aan het Egelplein.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier