Gulle natuurliefhebbers present op de opening van het Nachtegaalbos in Ruiselede

Jeroen Naert (links) en Frank Debeil openen het Nachtegaalbos. © Foto RV
Redactie KW

Ruim honderd natuurliefhebbers namen deel aan een heerlijke wandeling na de officiële openstelling van het Nachtegaalbos in Kruiskerke. Frank Debeil van Natuurpunt De Torenvalk sprak de sympathisanten toe waarna hij het bos, samen met Tieltenaar Jeroen Naert, openstelde.

“Begin 2017 was voor De Torenvalk een bijzonder moment voor de verdere uitbouw van natuurgebied de Vorte Bossen”, aldus Frank Debeil. “Toen kochten we een perceel akkerland aan van 2,3 hectare in de vallei van de Wantebeek. Het is, zeker de kant tegen de beek zelf, overstromingsgebied en ideaal voor de ontwikkeling van een variatie van dotterbloemgraslanden en alluviaal gebied.”

1.200 planten

“Op de Dag van de Natuur op 18 november vorig jaar hebben we met 50 vrijwilligers en de dorpsgemeenschap van Kruiskerke de aanplanting gerealiseerd. In totaal ging het om 1.200 planten: 20 % hazelaar, 15 % Gelderse roos, 15 % sleedoorn, 15 % vogelkers, 15 % meidoorn, 15 % rode kornoelje, 3 % hondsroos en 2 % veldiep. Het deel tegen de beek komt jaarlijks onder water te staan. Een buffergebied dus voor het stockeren van overtollig neerslagwater.”

De benaming ‘Nachtegaal’ verwijst naar de topografische vermelding van een zone in Kruiskerke. “Het is de bedoeling om in deze Europees beschermde beekvallei op termijn een aaneengesloten natuurgebied te creëren, gaande van Doomkerke over de Vorte Bossen naar het Slangenbos in Aalter. We hebben dus nog een paar honderd hectaren te gaan.”

“Het is de bedoeling om een aaneengesloten natuurgebied te creëren, van Doomkerke over de Vorte Bossen naar het Slangenbos in Aalter”

“Door de aankoop zaten we met een kastekort, inbegrepen de recentere aankoop van een klein akkerlandje in Doomkerke. De fondsenwervingsactie bracht vorig jaar 43.000 euro op. Met tal van activiteiten brengen we het financieel plaatje dus in evenwicht. Zoals de sponsoractie, inzameling bij leden en bevolking van Ruiselede, drie teams die deelnamen aan expeditie Natuurpunt, deelname aan de Warmste Week, een veilingactie op internet en het jaarlijks eetfestijn in Tielt, dit jaar op zondag 21 oktober in de Europahal.”

“Voor deze opening nodigden we geen politici uit, want dit is in eerste instantie de verdienste van de gulle natuurliefhebbers, de mensen die hier vandaag present tekenden. Als blijk van dank en appreciatie inviteerden we die mensen voor een wandeling en afsluitende receptie.”

De Vorte Sporters

“En toch springt één iemand er torenhoog bovenuit”, zei Frank Debeil nog. “Dat is Jeroen Naert uit Tielt, die vandaag officieel de toegang tot deze realisatie opent door de symbolische stok door te zagen. Jeroen nam vorig jaar en in 2018 met zijn team ‘de Vorte Sporters’ deel aan expeditie Natuurpunt en verzamelde meer dan 10.000 euro. Er werden meer dan tien huiskamerconcerten en literaire avonden georganiseerd. Een buitengewone prestatie!”

Daarna startte de wandeling, waarbij in vier groepjes via het Nachtegaalbos, de Vorte Bossen en gemeentelijk domein Parochieveldbos de vertrekplaats zaal Kruispunt werd bereikt. Een heerlijke wandeling van 3,5 km met onderweg wat technische uitleg. Het Nachtegaalbos is niet vrij te bezoeken, wegens ontsloten over privéterrein.

(RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier