Groene warmte voor nieuwe appartementen langs Oostendse Steenweg in Brugge

Enkele spilfiguren voor de site van het woonproject: Fanny Dorme (B2Ai), Julie Vermoortel (B2Ai), Geert Dooms (IVBO), Minou Esquenet (IVBO en schepen Klimaat en Energie), Guy Delbecque (Immo Delbecque), Bart Elias (Odebrecht) en Franky Demon (schepen Ruimtelijke Ordening). © YH
Redactie KW

Het woonproject met zeventig appartementen dat tegenover garage Deboo zal worden gebouwd, zal energieneutraal zijn. Het Brugse afvalverwerkingsbedrijf IVBO zal ‘residentie Sandweghe’ namelijk een warmtenet opstarten. Zo kan het groene warmte leveren aan de op te bouwen residentie Sandweghe, een project van projectontwikkelaar Odebrecht.

Concreet gaat het als volgt: de zeventig appartementen en vijf commerciële ruimtes van de site zullen verwarmd worden door de energie die vrijkomt bij verbranding van huishoudelijk afval. Dat is goed voor een besparing van zeventig ton CO2 per jaar. “Dit nieuwe warmtenet past in onze plannen om de klimaatdoelstellingen te halen en de uitstoot in te perken”, zegt Milou Esquenet, de voorzitster van IVBO, dat jaarlijks 175.000 ton afval verwerkt. De energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in elektriciteit en warmte voor het warmtenet. “Stad Brugge heeft als doel om tegen 2020 twintig procent minder CO2 uit te stoten. Het woonproject Van Sandweghe past bij die doelstelling. Het complex krijgt zonnepanelen en werkt via hernieuwbare energie.”

Samenwerking met specialisten

De architecten van B2Ai zijn sinds 2016 bezig met het project en zorgden mee voor de duurzaamheid van het wonen. “Op verschillende vlakken zijn de appartementen duurzaam“, zegt architecte Fanny Dorme. “Het is een herbestemming van de industriële site. Er worden dus geen nieuwe groene gronden aangesneden. De duurzaamheid gaat trouwens verder dan het warmtenet: zo is het op vlak van mobiliteit ook erg zuinig, het is vlakbij het Brugse centrum. De appartementen zijn verder zo goed mogelijk naar de zon georiënteerd, om zo warmtewinst te boeken. In totaal hebben we er een evenwichtig en duurzaam werk van gemaakt”, zegt Dorme. “Voor elke pijler van het ontwerpen werkten we met specialisten. De tijd dat achter zulk groot project slechts één architect stond, is voorbij. Je zou er wel drie jaar fulltime mee bezig zijn”, zegt ze.

Verschillende prijsklassen

Het woonproject biedt naast haar duurzaamheid nog een interessant pluspunt, er zullen namelijk appartementen beschikbaar zijn in verschillende prijsklassen. “Hoe groter de appartementen, hoe duurder“, verklaart architecte Julie Vermoortel.

Architectes Julie Vermoortel en Fanny Dorme van B2Ai bij een toekomstig beeld van residentie Sandweghe: veel groen, ruimte en elke woongelegenheid voorzien van een groot terras.
Architectes Julie Vermoortel en Fanny Dorme van B2Ai bij een toekomstig beeld van residentie Sandweghe: veel groen, ruimte en elke woongelegenheid voorzien van een groot terras.© YH

“Er is een variatie van één tot drie slaapkamers. Voor iedereen die op zoek is, is er iets te vinden. We willen ervoor zorgen dat er een gezonde mix van mensen kan wonen”, besluit Vermoortel. Op dit moment zijn de slopingswerken van de volgens velen ‘lelijke’ gebouwen op de site achter de rug. Wanneer de bouw begint, valt af te wachten.

(YH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier