Gouverneur Decaluwé verbiedt sproeien overdag en oppompen van water

Redactie KW

Er komt een oppompverbod voor alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé beslist na spoedoverleg over de aanhoudende droogte. Ook besproeien overdag mag niet meer. De maatregel geldt voor onbepaalde duur.

Het is al maanden kurkdroog in de provincie West-Vlaanderen en het watertekort wordt stilaan nijpend. Al wekenlang geldt code geel en de gouverneur riep eerder al op zuinig om te gaan met water.

Volgens de gouverneur is de situatie nog niet zo nijpend als vorig jaar, al neemt de verziltingsproblematiek wel toe. Verzilting is slecht voor de bodem en het herstel van het ecosysteem op de bermen. Bovendien vormt ook de kwaliteit van het oppervlaktewater een aandachtspunt. Als deze kwaliteit nog verder daalt, is het niet langer geschikt als drinkwater voor vee en voor beregening van bepaalde gewassen.

Maatregel geldt overal

Daarom vaardigt de gouverneur een aantal maatregelen uit. Zo is het vanaf vrijdag verboden water te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in de hele provincie. “Op die manier is het ook heel duidelijk voor iedereen. De maatregel geldt overal”, aldus de gouverneur over het verbod. Op bevaarbare waterlopen mag er wel nog gepompt worden, in overleg met de Vlaamse Waterweg, die zelf ook al een aantal maatregelen hanteert. De provincie installeerde een informatiepunt op www.west-vlaanderen.be/waterschaarste waarop alternatieve waterbronnen zijn opgenomen.

Daarbovenop komt er een verbod om overdag te beregenen. Sproeien mag dus enkel na 20 uur, tot 8 uur ‘s ochtends. “Overdag sproeien heeft toch geen zin. Alles verdampt meteen”, aldus de gouverneur.

Hij dringt er ook op aan spaarzaam te zijn met drinkwater, want ook daar slinkt de voorraad, vooral door het toeristische seizoen aan de kust.

Omzendbrief van de gouverneur

Er komt nu een omzendbrief waarin de gouverneur alle instanties oproept ervoor te zorgen dat de maatregelen gehandhaafd worden. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert boetes tot 1.600 euro. Er geldt ook een rook- en vuurverbod in de natuurdomeinen, om brandgevaar tegen te gaan.

“De maatregelen zijn onbeperkt in tijd en zullen zeker aanhouden tot de situatie verbetert”, aldus de gouverneur. “Mocht het nodig zijn, dan kunnen we nog extra maatregelen nemen. We houden de situatie constant in het oog.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier