Gemeente Oostrozebeke ademt straks nog meer natuur met tweede Groene Long

De parkzone Imroder aan de Volderwijk biedt de gemeente enorme mogelijkheden om de stille recreatie meer armslag te geven. © CLY
Redactie KW

Met het Visscheriepark en het parkgebied Imroder krijgt de gemeente er straks een tweede Groene Long bij. Op die manier ontstaat er een aaneenschakeling van groene verbindingen tussen het centrum en diverse wijken.

In de loop der jaren is de gemeente Oostrozebeke er groener op geworden. Er was bijvoorbeeld al de groen- en wandelzone in de Mandelvallei palend aan het centrum. Ook de gedeeltelijke heraanleg van de Groene Long in de Stationstraat en op de Gavers is een feit. Hierdoor kwamen er mooie wandelmogelijkheden bij. Straks volgt ook nog de heropening van het Visscheriepark na ingrijpende opruimingswerken. Daar blijft het echter niet bij want de gemeente is ook van plan om een parkgebied, dat nu nog eigendom is van Imroder, te verwerven. De lap grond paalt aan het park van de Visscherie en is bereikbaar via de Volderstraat. Kortom allemaal groene wandelzones keurig voorzien van gemakkelijke wandelpaden en dat allemaal op een boogscheut van het dichtbevolkte centrum.

Groen licht

Wie geregeld door de Stationsstraat rijdt zal al gemerkt hebben dat de werkzaamheden op de gronden van de oude Visscherie aardig opschieten. Dat betekent dat de gemeente wellicht groen licht krijgt om nog dit jaar aan de opkuis van het park te beginnen. De gemeente krijgt de volledige beschikking over het parkgebied maar zal ook verplicht zijn het te onderhouden. De jongste tien jaar werden geen onderhoudswerken aan het park verricht zodat de groenzone er verwilderd bijligt. De bestaande voetpaden zijn overwoekerd en her en der versperren omgevallen bomen de paden. Kortom is er nog werk aan de winkel vooraleer men dit park kan openstellen voor het grote publiek.

De werken aan de nieuwe gebouwen van de vroegere Visscherie schieten aardig op, wat goed nieuws is voor het gebruik van de parking naast de residentie.
De werken aan de nieuwe gebouwen van de vroegere Visscherie schieten aardig op, wat goed nieuws is voor het gebruik van de parking naast de residentie.© CLY

Intussen werd ook de tuinzaal met de grond gelijk gemaakt, alle puin is verwijderd en de vrijgekomen gronden werden met gras ingezaaid. Nu de afbraak van de tuinzaal een feit is wil de gemeente overgaan tot de aankoop van de grond waarop de voormalige tuinzaal stond en hiervoor werd een bedrag van 50.000 euro ingeschreven in de begroting 2019. Ook de opruiming van het park zal een aardig centje kosten. Zo is er voor het toegankelijk maken, de veiligheid van de bezoekers garanderen, snoeiwerken en onderzoek naar de gezondheid van de bomen uitvoeren een bedrag ingeschreven van 21.175,00 euro. Intussen heeft de gemeente ook een oog laten vallen op de parkzone Imroder. Deze groenzone die volgens het gewestplan is ingekleurd als parkgebied is gelegen tussen het domein van de Visscherie en de Volderwijk. De aankoop van dit gebied wordt overwogen om de parkzone ‘De Visscherie’ te vergroten en om doorsteken voor fietsers en wandelaars te voorzien tussen de diverse wijken.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier