Gele hesjes tegen het kappen van bomen in Alveringem

© (Foto KVC)
Redactie KW

Opvallend beeld in de Sint-Rijkersstraat in Alveringem dit weekend. Daar kregen de bomen langs de weg een geel fluohesje om hun stam. Geen protest dit keer tegen de hoge brandstofprijzen, maar een ludieke actie van Bart Goudeseune en Emma Breyne om hun ongenoegen te uiten tegen het feit dat de bomen volgend jaar worden gerooid. Op zondagvoormiddag 23 december organiseren ze zelfs een boomknuffelactie.

In de Sint-Rijkersstraat worden volgend jaar meer dan honderd bomen gekapt omdat daar langs beide zijden van de weg een gescheiden fietspad wordt aangelegd in het kader van de ruilverkaveling. “Wij vinden het jammer dat er geen alternatief systeem is uitgedacht zoals een dubbel fietspad aan een kant van de baan of eventueel achter de bomen”, zegy Emma Breyne uit Alvernigem die samen met Bart Goudeseune uit Veurne de actie op het getouw zette. “Het kappen zelf tegenhouden, kunnen we niet. Er komen sowieso ook nieuwe boompjes, maar het is toch jammer dat deze rij prachtige bomen verdwijnt. Maar we kunnen wel de bevolking informeren en sensibiliseren en meer aandacht voor het klimaat vragen! Dat is ook het doel van onze actie.”

“Deze kleine actie is 100% vreedzaam verlopen”, zeggen Bart en Emma. “Zo geven we de bomen tenminste een stem omdat ze zichzelf niet kunnen verdedigen, want ze zouden zeker niet akkoord gaan dat ze gekapt worden. Het is ook een symboolactie voor de bomen die gesneuveld zijn in de streek Alveringem-Veurne en zo hopen we ook meer aandacht te vragen voor bomen en biodiversiteit in onze streek.”

Op zondag 23 december om 10.30 uur organiseert het duo ook een boomknuffelmoment. “Zo willen we op een serene manier afscheid nemen van deze prachtige bomen”, besluit Bart Goudeseune. “Verzamelen doen we aan het kruispunt van de Dolfijnstraat met de Sint-Rijkerstraat. Iedereen is welkom. Trek gerust een geel hesje aan, we houden het veilig en vreedzaam.”

(KVC – Foto KVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier