Gele hesjes en minuut stilte tijdens klimaatactie in Izegem

© MI
Redactie KW

Een 120-tal jongeren voerde gisteren actie voor het klimaat op de Grote Markt. Marie Vandenheede (17) van Campus Bellevue nam samen met een viertal andere leerlingen het initiatief. Naast leerlingen kwamen ook gele hesjes zich aansluiten. De politie hield discreet een oogje in het zeil.

“Het was afwachten hoeveel mensen er zouden komen opdagen voor de klimaatactie”, zegt Marie Vandenheede. “Ik had gehoopt dat het er veel zouden zijn, maar niet verwacht dat we met 120 gelijkgestemden hier zouden staan.” Met de actie vragen de leerlingen zoals intussen bekend aandacht voor het klimaat. Dit veeleer dan de staking zelf kreeg de bovenhand in Izegem.

“We kijken ook om bijvoorbeeld verder op woensdagnamiddag actie te voeren. Dan hoeft niemand de school te missen“, aldus Marie. “Op die manier kunnen veel jongeren blijven komen en onze actie kracht blijven bijzetten.” De actievoerders kregen op de Grote Markt steun uit onverwachte hoek. Een vijftal Gele Hesjes kwam zich solidair tonen. Ook werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland.

Zowat alle Izegemse scholen leken vertegenwoordigd op de actie die heel vredevol verliep. Na de middag trok een deel nog naar Brussel om daar verder te betogen. De politie hield discreet een oogje in het zeil.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier