Geen nieuwe grote bouwprojecten in Pittem zolang de waterbeheersing niet gegarandeerd is

Schepen Peter Gelaude en Chris Marreel aan het droogbekken tussen de Koolskampstraat en de Kapelleweg. © Foto Jan
Philippe Verhaest

Het gemeentebestuur stelt de Pittemnaren gerust: er komen géén nieuwe grote bouwprojecten zolang de waterbeheersing niet gegarandeerd is. “We ondernemen ook zélf actie”, zeggen schepenen Chris Marreel en Peter Gelaude. “Tegen volgende zomer moeten we over twee extra bufferbekkens beschikken.”

Het dossier rond het ruim zes hectare grote gebied tussen bestaande waterbekkens en de Burchtstraat wordt door flink wat Pittemnaren op de voet gevolgd, maar er is geen enkele reden tot ongerustheid, zegt het gemeentebestuur. “De gronden zijn eigendom van de sociale bouwmaatschappij De Mandelbeek en de WVI, maar mogen pas aangesneden worden als we met de gemeente de absolute garantie krijgen dat de waterbeheersing voldoende gerespecteerd wordt“, zeggen schepenen Peter Gelaude en Chris Marreel (CD&V).

Overstromingen

Die houding is het gevolg van de grote overstromingen van 2005 en vooral van 28 juli 2014. “Toen hebben we meteen maatregelen genomen”, klinkt het. “Tegen 2012 waren de vier bufferbekkens op de Breemeersbeek gerealiseerd en die zorgden voor een veilig gevoel. Maar na de enorm zware regenval van juli 2014 liepen opnieuw veel woningen onder. Toen was vooral de Blekerijbeek de grote boosdoener. Een week na het drama knoopten we al gesprekken met de provincie aan en het resultaat daarvan wordt begin 2019 zichtbaar. Tegen komende zomer zal Pittem over twee extra bufferbekkens beschikken. Een van 19.000 kubieke meter aan de Blekerijbeek en een van 26.500 kubieke meter aan de Zwartegatbeek.”

1 miljoen euro

De provincie voorziet daarvoor ongeveer 1 miljoen euro, de gemeente draagt 88.000 euro bij. “Maar daar blijft het niet bij”, onderstrepen Chris en Peter. “We onderhandelen momenteel over de aanleg van nog twee bijkomende droogbekkens aan de Breemeers- en aan de Blekerijbeek. Constant gaan we op zoek naar plekken waar we hogerop kunnen bufferen. Ons verhaal rond waterbeheersing stopt nooit.”

“In de Joos de ter Beerstlaan willen we een woning slopen om het water een bredere doorgang te geven”

Ook de twee moeilijke en door mensen opgetrokken barrières voor een vlotte waterafvoer wil de gemeente de komende jaren verder onder handen nemen. “In de Joos de ter Beerstlaan hebben we de woning met huisnummer 18 aangekocht. Die gaan we slopen en zo voorzien we een bredere doorgang voor het water. En aan de spoorweg willen we een stuk tuin van vijf meter breed kopen, zodat we ten allen tijde een goeie doorgang hebben om de beek te reinigen.”

Gescheiden rioolstelsel

Op langere termijn wil Pittem een studie maken over waar er in het centrum nog kan en mag gebouwd worden. “Dat wordt een belangrijk instrument, want bij nieuwe en grote bouwprojecten mag er geen wateroverlast in het spel zijn. Ieder groot project moet waterbeheersing in de plannen opnemen. Dat is ook het geval voor de ondertussen bekende plannen van de WVI en de Mandelbeek tussen de Koolskamp- en Egemstraat. Deze beschikbare gronden een kwalitatieve, duurzame en beschermende invulling geven, zal ingrijpende maatregelen vragen: een gescheiden rioolstelsel met een hoge buffercapaciteit, de aanleg van meerdere waterbekkens en ook grotere groene parken die als wadi’s (waterafvoer door infiltratie, red.) ingericht moeten worden.”

Iedereen inspraak

Maar voor het zover is, volgt nog een intensieve inforonde. “In het najaar start de WVI, in samenwerking met het gemeentebestuur, met info- en overlegmomenten met alle betrokken partijen en bewoners. Iedereen krijgt inspraak over de mogelijke invulling en ontwikkeling van dit gebied. Dat hebben we eerder dit jaar ook gedaan voor de toekomst van de kleiputten in Egem.”

Om een subsidiedossier te kunnen opstarten, hebben De Mandelbeek en de WVI onlangs een verkavelingsvraag voor dertig loten ingediend. “De beslissing hierover moet ten laatste op 2 februari 2019 vallen, maar de komende maanden willen we de studies en de inbreng van de buren en de betrokken instanties evalueren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier