Fruitwerkgroep Velt verplaatst 100-jarige perenboom naar Bergelen

© WO
Redactie KW

Een niet alledaags zicht, vrijdagvoormiddag in Provinciedomein Bergelen in Gullegem. Fruitwerkgroep Velt Wevelgem-Menen verplantte er immers een uit de kluiten gewassen perenboom van ruim 100 jaar oud. De Mahieupeer krijgt zo op zijn oude dag nog een nieuwe plaats.

“In 2015 vonden we in een weide een zeer oude perelaar. Een stevige hoogstam die voor zijn leeftijd – hij moet meer dan 100 jaar oud zijn – in een uitstekende conditie verkeerd. Het curieuze kantje in mezelf was uiteraard gewekt”, legt Dieter Dewitte van Velt uit. “Bij navraag bij onze voorzitter Bart Vanden Hove, bleek het om de Mahieupeer te gaan.” Een groot deel van de boerderij waarop de oude rot groeide, werd verkocht. “De enige overgebleven Mahieupeer dreigde ook hier verloren te gaan. De nieuwe eigenaars van het perceel plannen de bouw van een woning en staan de boom met plezier af en vragen hiervoor geen bijdrage.”

Sint-Corneliustaarten

Een artikel over de Mahieupeer van de Nationale Boomgaardenstichting hielp de fruitwerkgroep uit Wevelgem en Menen op weg. “Het zou de peer zijn die aangewend werd om de – vooral in Aalbeke – felgesmaakte Sint-Corneliustaarten te vervaardigden. Al honderden jaren worden de speciale taarten en koeken gebakken en verkocht aan de pelgrims. Deze taarten werden vroeger steeds gebakken met deze stoofpeer.”

Wevelgem is slechts luttele kilometers verwijderd van Aalbeke. “Het is duidelijk dat deze boom dus een restant is van een, in deze streek, populaire en vaak aangeplante variëteit. Op vlak van streekgebonden erfgoed is deze boom een uiterst zeldzame factor die zeker en vast het behouden waard is”, zegt Dieter.

Velt Wevelgem-Menen zette meteen een actie op poten om de boom, zijn geschiedenis en de Sint-Corneliustaarten te bewaren en de boom te verplanten naar de boomgaard in Provinciedomein Bergelen. “Het verplanten kost een kleine 5.000 euro, een budget dat werd gevonden dankzij een crowdfunding en de hulp van een aantal bijzondere partners. Vrijdagochtend was het dan eindelijk zover en werd de perenboom op zijn nieuwe plaats geplant.”

Naast het verplanten van de boom willen de fruitwerkgroep het verhaal van de boom naar het brede publiek brengen. “We gaan alle informatie bundelen, gaande van interviews tot archiefopzoekingen in een brochure. Daarnaast is het de bedoeling dat er in het Provinciedomein Bergelen een aantal educatieve pakketten uitgewerkt worden, gericht op leerlingen basis en secundair, bezoekers van het provinciedomein Bergelen en fruitliefhebbers allerhande”, besluit Dieter. “Hopelijk kunnen we binnen een paar jaar genieten van een echte Sint-Corneliustaart gemaakt met Mahieuperen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier