Festival Dranouter destilleert drinkbaar water uit urine

Alles kadert binnen het duurzaam 'Vlaanderen Circulair'-project WAVE (Water Vision @ festivals). © EF
Redactie KW

Festival Dranouter pakt dit jaar uit met een ecodorp, waarin heel wat ludieke innovaties te vinden zullen zijn. Een van de projecten is het omzetten van urine in drinkwater. Alles kadert binnen het duurzaam ‘Vlaanderen Circulair’-project WAVE (Water Vision @ festivals).

Het festival in Dranouter won in 2014 en 2017 al de GroeneVent Award van Ovam, maar wil het daarbij niet laten. “Afgelopen jaar sloegen we de handen in elkaar met UZ Gent, BOSAQ, Tuincreatie Wouter Igodt en Vlakwa om nog meer innovatieve projecten op poten te zetten“, aldus Jeroen Verdonck van Festival Dranouter.

Drinkbaar water uit urine

Een pilootproject dat deze zomer op het festival zal te vinden zijn is het omzetten van urine in drinkwater. “Urinezorgt voor de afscheiding van farmaceutica en meststoffen uit het menselijk lichaam“, aldus onderzoeker Sebastiaan Derese van UGent. “Met ons project, Saturn genaamd, is het de bedoeling om zo veel mogelijk water en meststof te herwinnen met zo weinig mogelijk grondstoffen. Het resultaat is drinkbaar water. Wij willen dat nu uittesten hier op Dranouter Festival.”

Een andere toepassing is het omzetten van regenwater naar drinkwater. “We gaan bekijken voor welke soort water de bezoeker zal kiezen en kunnen daar dan in de toekomst verder op werken”, aldus Jeroen.

Andere concrete voorbeelden van ecologische toepassingen zijn ecologische animatie, inruilen van flesjes die worden gesmolten tot iets anders en het aanpassen van de toiletten.

Medewerking van ruim 30 festivalorganisatoren

De ludieke milieu-initiatieven en de ecoprojecten die worden gedemonstreerd op het festival komen er op basis van een enquête uitgevoerd door Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water). Aan die enquête werkten ruim 30 festivalorganisatoren mee.

Festival Dranouter loopt dit jaar van 3 tot 5 augustus, met onder meer Les Negresses Vertes, Frank Vander Linden, Willem Vermandere, Goran Bregovic en Richard Thompson.

(CMW)