Eerste zoektocht naar verdronken land in Noordzee van start

Redactie KW

Vandaag vertrekt het onderzoeksschip Belgica voor een eerste expeditie op enkele tientallen kilometers van de Belgische kust. De missie is een samenwerking van de universiteiten van Bradford en Gent, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel.

Het project zal naar schatting twee jaar duren en vindt plaats in nauwe samenwerking het Britse project “Lost Frontiers”. Plek van het onderzoek is de Bruine Bank, een noord-zuid-georiënteerde zandbank die zich 80 kilometer buiten de Nederlandse en 100 kilometer oostwaarts uit de Britse kust bevindt en die een onderdeel vormt van het zogenaamde verdronken ‘Doggerland’.

De expeditie zal in een eerste fase met dieptescans en geofysische technieken, waarmee de wetenschappers tot diep onder de huidige zeebodem kunnen kijken, oude landschappen traceren en reconstrueren. Doggerland werd doorkruist door rivieren en depressies. Toevalsvondsten door vissers gaven eerder al aan dat de concentratie artefacten rondom de Bruine Bank zeer groot is, en dat er mogelijk ooit menselijke nederzettingen zijn geweest.

“De meeste vondsten dateren van twee periodes. Er zit heel oud materiaal tussen, gedateerd in een zeer ruim tijdsframe tussen 700.000 en 20.000 jaar geleden, met onder andere meer dan 7.000 fragmenten van mammoetenbeenderen”, zegt Tine Missiaen van het VLIZ. “De meest recente beenderresten, waarbij ook bewerkt beendermateriaal en zelfs menselijke botresten, dateren van net voor de stijging van de zeespiegel, op het einde van de laatste ijstijd, ergens tussen 10.000 en 8.000 jaar geleden. We kunnen met onze meetapparatuur tot diep onder de zeebodem kijken en zullen simultaan scannen met verschillende frequenties, zodat we zowel het ondiepe als het diepe pakket bodem in één keer kunnen onderzoeken en we een gedetailleerd beeld krijgen van de verschillende fasen van de landschapsvorming.”

“In archeologische termen is Doggerland tot nu toe grotendeels terra incognita”, zegt Professor Vincent Gaffney van de universiteit van Bradford in een persbericht. “Het zou een grote doorbraak betekenen indien we een prehistorische nederzetting kunnen lokaliseren op de Bruine Bank.”

Op basis van het geofysisch onderzoek hopen de vorsers genoeg gegevens te verzamelen om te weten te komen waar grote concentraties sporen aanwezig zijn van menselijke activiteit. Daar worden in een tweede fase boringen uitgevoerd in de hoop ook artefacten boven te halen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier