Duurzaamheid als focus voor nieuwe milieuraadvoorzitter Nico Somers uit Wingene

Nico Somers: "Mijn prioriteit? Duurzaamheid van de gebouwen, maar ook duurzaam omgaan met afval en dergelijke meer." © KDV
Redactie KW

De Wingense milieuraad is met een vernieuwde samenstelling aan de nieuwe legislatuur van zes jaar begonnen. Nico Somers is de kersverse voorzitter. Boordevol ambitie en enthousiasme wil Nico zich de komende zes jaar inzetten voor de milieuraad. “Ik wil me vooral focussen op duurzaamheid”, getuigt Nico, die al zeven jaar in de milieuraad als vertegenwoordiger voor ACV zetelde.

Met de eerste lentezon op de achtergrond geniet Nico Somers met volle teugen van zijn tuin in het hartje van Wingene. Samen met zijn gezin woont Nico immers al enkele jaren in de Sint-Amandstraat. Samen met echtgenote Veronique Vandenbusshe, zoon Brecht (17) en docher Lauren (14) is Nico een bekende en graag geziene bezige bij in de gemeente.

Ik maak al altijd graag deel uit van het verenigingsleven“, getuigt Nico enthousiast. Van kinds af was hij lid van de KSA en Chiro in Steenbrugge, waar hij opgroeide, om dan later ook zelf leider te worden. De stap naar de jeugdraad was destijds ook snel gezet. “We settelden ons uiteindelijk in Wingene omdat die locatie ideaal gelegen was voor onze beide jobs”, zegt Nico, die als klimaatinstallateur voor de firma Vanderstock uit Assebroek heel Vlaanderen rondtrekt om voor enkele grote bedrijven het netwerk van verwarming en koeling zo efficiënt en energiezuinig als mogelijk te onderhouden.

Steun van andere leden

Onderhandelen en ijveren voor verbetering zit bij Nico in het bloed. Hij was jarenlang lid van het oudercomité van de Centrumschool in Wingene en ook een tijdje voorzitter van de schoolraad. Voor het ACV zet Nico zich ook hard in. Hij zetelt immers in het lokaal én provinciaal bestuur en dit zowel overkoepelend als specifiek voor zijn sector bouw en industrie.

We moeten onze groene omgeving behouden en zelfs meer openstellen voor de bewoners

Vanuit het ACV is Nico in de Wingense milieuraad gerold, waar hij nu zijn achtste jaar heeft ingezet met de opstart van de nieuwe milieuraad. “Toen bleek dat Walter Herman na 20 jaar lidmaatschap, waarvan 12 jaar als voorzitter, afscheid wou nemen van de milieuraad voelde ik mij wel geroepen om de fakkel over te nemen. Ik ben blij dat de andere leden mij daarin hebben gesteund, waardoor we er met de vernieuwde milieuraad meteen een lap op kunnen geven. Het mooie is dat we tijdens de vergadering vaak pittige discussies voeren, maar achteraf toch als vrienden een pint kunnen gaan drinken. Iedereen wil ijveren voor het ruime project Wingene-Zwevezele, van waar de leden ook afkomstig zijn.”

Een derde vrouwen

Het is trouwens de eerste keer dat de milieuraad voor een derde uit vrouwen bestaat en ongeveer een derde van de leden zijn nieuw. “Maar wat heel belangrijk is: het dagelijks bestuur is zo goed als ongewijzigd gebleven met Brecht Warnez als bevoegd schepen en milieuambtenaar Jan Albers. Daarnaast zijn ook de leden van het dagelijks bestuur Lieven Verstraete, Rudi Debel (ondervoorzitter), Herman Derudder, Lieven Plettinck en Erik Behaegel niet aan hun proefstuk toe.”

De vernieuwde milieuraad.
De vernieuwde milieuraad.© gf

Duurzaamheid is voor Nico een absolute prioriteit. “Duurzaamheid van de gebouwen bijvoorbeeld, maar ook duurzaam omgaan met afval en dergelijke meer. We hebben net ook nog de zwerfvuilactie achter de rug, dat zijn allemaal zaken waar ik heel hard wil voor ijveren. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de groene omgeving die Wingene toch wel kent, behouden blijft en zelfs wat meer moet opengesteld worden voor de bewoners. We leven allemaal zo’n druk bestaan, even kunnen genieten van de natuur om je verstand op nul te zetten, is zo belangrijk.”

Privé

Nico groeide op in Steenbrugge en settelde zich samen met zijn echtgenote Veronique Vandenbussche enkele jaren geleden in Wingene. Het koppel telt twee kinderen: Brecht (17) en Lauren (14).

Opleiding en loopbaan

Nico volgde aan het VTI van Brugge de opleiding nijverheidselektricien en van daaruit werd hij klimaatinstallateur voor de firma Vanderstock uit Assebroek.

Vrije tijd

Naast een fervent natuurliefhebber houdt Nico ook van fotografie en zet hij zich in zijn vrije tijd hard in voor het ACV, zowel lokaal als nationaal.

(Kim De Vos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier