Drie Torhoutse scholen zijn geselecteerd voor de actie Tuinwerking van de Landelijke Gilde

Afvaardigingen van de Landelijke Gilde en van de scholen, voornamelijk van BLO-school De Torretjes. © Foto JS
Redactie KW

BLO-school De Torretjes, Middenschool Sint-Rembert en GO!-basisschool Eureka zijn geselecteerd voor de actie Tuinwerking van de Landelijke Gilde. Het is de bedoeling om schoolmoestuintjes te realiseren.

“Een moestuin is de ideale plek om ervaringsgericht te leren hoe groenten op ons bord belanden”, verduidelijkt voorzitter van de Landelijke Gilde Luc Demeulenaere. “In principe kan elke school een eigen moestuintje opstarten, maar soms ontbreekt de knowhow om dat te doen. En dus bieden we met de Landelijke Gilde financiële en didactische ondersteuning. Ook zijn vrijwilligers van onze afdeling bereid om het project te begeleiden, wat uiteraard een pluspunt is.”

Vorige week donderdag mochten de drie geselecteerde én geïnteresseerde scholen hun werkpakket in ontvangst nemen om een moestuin op te starten. Dat gebeurde op het domein van de stedelijke kinderboerderij langs de Ieperse Heerweg. Ook schepen van Land- en Tuinbouw Hans Blomme was present. Hij toonde zich enthousiast over het initiatief. “Jong geleerd, is oud gedaan”, zei hij.

Vlinders en wormen

De uitverkoren scholen kregen dankzij de Landelijke Gilde een aankoopbon ter waarde van 75 euro (aangeboden door het tuincentrum Aveve), een promopakket met drie ecologische tuinproducten (aangeboden door het merk Naturen), een educatieve tuinmap, een schooltuinplanner, een schooltuinbord om op te hangen aan de ingang van de school en twee oogstkalenders.

BLO-school De Torretjes kwam met een vrij omvangrijke delegatie van leerkrachten en leerlingen om het werkpakket af te halen. Ook directeur Kurt Bisschop was present. Intussen konden de jongens en meisjes nog eens kort de stedelijke kinderboerderij bezoeken, op zich al een avontuur.

“Tuinieren is plezant”, klinkt het bij het bestuur van de Landelijke Gilde. “Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen. Samen in de tuin werken, de zaadjes zien uitgroeien tot vruchten, zorg dragen voor de jonge plantjes en zowel de flora als de fauna observeren met vlinders, wormen en duizendpoten. Zoiets spreekt de kinderen zeker aan. Tientallen scholen in Vlaanderen nemen aan het project deel en we zijn blij dat er ook drie Torhoutse een moestuintje zullen uitbouwen. Dat zal in het begin wellicht wat aarzelend gebeuren, maar de ervaring leert dat het heel snel losloopt. Sowieso is elke schooltuin uniek.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier