Donderdagnamiddag is er een Oostkampse ‘Klimaatwandeling’

Dat de schoolkinderen steeds kiezen voor een gezond milieu bewees de klimaatwandeling die een Hertsbergse klas van De Bosbes vorig jaar tijdens het DJAPO-project reeds organiseerde. Ook zij krijgen de kans om weer hun zegje te doen. Wie niet meestapt krijgt een milieunamiddag op school aangeboden. © PH
Redactie KW

Alle Oostkampse scholen krijgen op donderdag 14 februari de kans om door de gemeente wandelen voor het klimaat. “Het idee kwam van enkele leerlingen die naar aanleiding van de actualiteit graag ook een steentje wilden bijdragen”, vertelt juf Els Vande Ginste van Basisschool Sint-Pieter die het geheel coördineert.

“De deelnemende scholen vinden het belangrijk dat ze daar samen, over de netten heen, met de kinderen even bij stilstaan. In heel wat klassen leerden ze over het klimaat en de klimaatveranderingen. Daarbij stonden ze vooral ook stil bij wat ze zelf kunnen doen om beter voor het klimaat te zorgen. De leerlingen kwamen met goede ideeën en oplossingen. Ze stelden ook vast dat ze eigenlijk al veel doen. De kraan niet laten lopen als ze hun tanden poetsen, het licht uitdoen als je de kamer uitgaat, afval sorteren, spullen die ze niet meer nodig hebben naar ‘t Gezelletje brengen, enz.”

Ook in de scholen zelf zijn er heel wat initiatieven die hiertoe bijdragen

Vanuit deze bewogenheid staken de scholen de koppen bij elkaar om een klimaatwandeling te organiseren. Er werd heel bewust gekozen om weg te blijven van het politieke terrein. Het doel is vooral om iedereen bewust te maken om zorg te dragen voor het milieu en om de kinderen aan de buitenwereld te laten tonen welke inspanningen zij al doen. Door dit met de verschillende scholen samen te doen, tonen we ook dat dit de netten en leeftijden overstijgt en we allen samen de krachten kunnen bundelen.

De wandeling vertrekt op het evenementenplein achter OostCampus en gaat vandaar verder richting Sint-Pietersplein waar een leerling van elke school een korte toespraak houdt. Er worden ook liedjes gezongen en er wordt zelfs gedanst. Alles moet vlot en in een vrolijke, positieve sfeer verlopen. Onder het wandelen, zullen enkele leerlingen ook afval oprapen zodat de straten er na de wandeling nog netter bij lagen dan ervoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier