De eerste autonome bio-ecologische kaswoning van het land staat in … Rekkem

Langs de Murissonstraat in Rekkem werd de eerste, in België nog in aanbouw zijnde, Autonome-Ecologische kaswoning voorgesteld. © Foto WO
Redactie KW

Ecologisch en energiezuinig wonen. Met de komst van steeds maar strenger wordende regels en wetten, is het een verplichting waar niemand nog omheen kan. Een logische evolutie gezien de schrijnende toestand van ons klimaat. Een verplichting die voor anderen dan weer een drijfveer wordt.

Koen Vandewalle en Samia Wielfaert zijn twee Menenaars van die laatste soort. Als bezielers van het KasEco concept waagden ze de stap om de allereerste off-grid kaswoning van België te gaan bouwen, in de buitenrand van Rekkem.

Off-grid omdat de woning volledig zelfvoorzienend is, geen enkele verbinding met het stadsnet voor zowel elektriciteit als water en gas. Kaswoning, omdat de ecologische woning zelf volledig overkapt wordt door een gigantische serre.

Samen met hun 5 kinderen gaan deze eco-friendly architecten, vanaf januari, hun intrek nemen in deze futuristische woning. “Als familie zijn wij er ons van bewust dat we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk moeten houden, willen we ons steentje aan het milieu bijdragen”, aldus Koen. “Ik ben altijd al gebeten geweest door bio-ecologisch bouwen en ik heb altijd bewondering gehad voor projecten zoals Earthships, van de Amerikaanse architect Mike Reynolds en Naturhus, van de Zweedse architect Bengt Warne. Zij toonden ons dat standalone wonen perfect mogelijk is zonder dat we compromissen moeten sluiten op gebied van luxe en comfort”, vervolgt hij.

Koen Vandewalle en zijn echtgenote Samia Wielfaert die in januari 2019 met hun vijf kinderen hun intrek zullen nemen in de kaswoning langs de Murissonstraat in Rekkem.
Koen Vandewalle en zijn echtgenote Samia Wielfaert die in januari 2019 met hun vijf kinderen hun intrek zullen nemen in de kaswoning langs de Murissonstraat in Rekkem.© WO

Samia onderstreept die stelling tijdens de rondleiding van de ruwbouw. “Iedereen van het gezin zal zijn eigen persoonlijke ruimte hebben, de woning wordt voorzien van een professionele ruimte en we hebben zelfs een zwemvijver in aanleg. We hebben niet echt opofferingen moeten maken, alleen de zaken goed gaan doordenken.”

Gigantische serre

Het eerste wat opvalt, wanneer we de werf betreden, is de gigantische serre die over de woning neergepoot werd. “Het is even wennen aan het zicht”, weet Koen ons te vertellen. “Maar de serre functioneert als een soort microklimaat. Ze zorgt ervoor dat onze leefruimtes steeds een optimale temperatuur hebben, zonder dat we daarvoor meer energie gaan verbruiken of verkwisten. In de dakpanelen van de serre zijn meteen ook zonnepanelen ingewerkt, die mee het geheel van elektriciteit helpen voorzien.”

Op dit ogenblik is de woning in de Murissonstraat de enige in zijn soort, maar daar hopen Koen en Samia snel verandering in te brengen. Samen met hun onderneming KasEco hebben ze enkele besprekingen lopen om grotere projecten op poten te zetten. De woning wordt vier maal per jaar voor het publiek opengesteld, zodat geïnteresseerden zelf ook kennis kunnen maken met deze nieuwe en vooral aparte manier van bouwen. Het eerstvolgende bezoek moment gaat door tijdens het Ecobouwers-weekend van de Bond Beter Leefmilieu en dit op 17 en 18 november 2018.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier