De Boerderijstraat in Kortrijk wordt groen, bewoners zijn blij maar bezorgd

Axel Weydts luistert aandachtig naar de grieven van de bewoners. © AN
Redactie KW

Dinsdagavond verzamelden de bewoners van de Boerderijstraat in Kortrijk in café Wielsbeke. Aanleiding was een informatievergadering over hoe hun straat er tegen komende zomer zal uitzien. Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts belooft meer groen, extra fietsenstallingen en een aangenamere buurt. Vooral enkele oudere bewoners zaten met vragen.

De werken in de Boerderijstraat starten al op 11 februari en zullen verlopen in drie fasen zodat alle winkels en huizen zo bereikbaar mogelijk blijven. Als alles volgens plan verloopt dan worden de werken nog voor het bouwverlof van deze zomer afgerond. “Laat ons eerlijk zijn, op dit moment ziet jullie straat er niet uit”, viel Axel Weydts onmiddellijk met de deur in huis. “Het is een lappendeken van verschillende stukken asfalt en ook aan het voetpad is er veel werk.”

“Tot 1964, sommigen van jullie zullen zich dat misschien nog herinneren, was de Boerderijstraat een kasseiweg met veel grote bomen. Bij de heraanleg in 1965 werden alle bomen gerooid en de straat in asfalt aangelegd. Het nieuwe ontwerp gaat een beetje terug in de tijd door de parkeerstroken van kasseien te voorzien met daartussen negen bomen.”

“Voor de beplating daarrond kiezen we bewust voor bijenvriendelijke en kleurrijke planten. Mensen die dat willen kunnen aan hun gevel een stoeptegel weg laten. Op die manier kunnen ze een geveltuintje aanleggen. Daarvoor kan je 25 euro subsidie aanvragen bij de stad. Dat zal vanaf nu trouwens bij elke heraanleg van een straat mogelijk zijn. Een goed uitgegroeide gevelstruik is, net zoals een boom in de straat, ook effectief op vlak van luchtzuivering.”

Bewoners zitten met vragen

Op die mededelingen komen heel wat reacties van de bewoners. Vooral enkele ouderen vragen zich af wie dat groen dan zal onderhouden. Ook op de kasseistroken komt commentaar. Die kunnen immers heel glad zijn en onkruid kan er snel de kop op steken. Dat brandje kan de schepen gelukkig snel blussen. “We leggen nu geen kasseistroken meer aan zoals in de jaren stillekes. We gieten daar beton tussen, onkruid krijgt dus geen kans. Het zijn enkel de parkeerstroken die we van kasseien voorzien, op die manier breken we die kale asfaltvlakte een beetje. Daarop lopen zal dus niet nodig zijn, je zet er enkel je auto op. Het groen – behalve dat van de geveltuintjes – zal worden onderhouden door de stad.”

Het aantal parkeerplaatsen voor wagens blijft quasi gelijk. Van de huidige 49 blijven er 47 behouden. Maar het aantal parkeerplaatsen voor fietsen neemt wel toe. Het moeten er 42 worden. Tenslotte komt er in de Boerderijstraat ook een langere aanloopstrook onder de vorm van een fietspad naar de opstelstrook voor fietsers aan de lichten ter hoogte van de Doorniksewijk. Zo worden fietsers niet meer opgehouden door wagens die in de file staan.

Je kan natuurlijk geen omelet maken zonder eieren te breken, maar ik beloof nu alvast een openingsreceptie deze zomer in een mooie, nieuwe, groene straat

Jaak Decrop en zijn vrouw Marie-Rose Verhulst komen oorspronkelijk uit Veurne, maar wonen nu al vier jaar in wat zij ‘het mooiste huis van de straat’ noemen. Vooral Marie-Rose is heel blij met de vernieuwingen. “We hebben zelf heel veel geïnvesteerd in ons huis. Ik vind het dan ook heel fijn dat de straat nu opgewaardeerd wordt. Vooral met het groen ben ik heel blij, ik had de stad daar al verschillende keren over aangeschreven.”

“Over de werken zelf maken we ons eigenlijk niet veel zorgen”, vult haar man aan. “We zullen goed in de gaten moeten houden wanneer we met onze auto de oprit op kunnen, zeker als onze dochters op bezoek komen en ik hoop dat de stadsdiensten al dat groen goed zullen onderhouden, maar panikeren doen we niet hoor.” “Integendeel, ik wil absoluut zo een geveltuintje!”, vult zijn vrouw nog aan. “Ik ben al aan het denken welke plant we daar best zetten.”

Marie-Rose Verhulst en Jaak Decrop.
Marie-Rose Verhulst en Jaak Decrop.© AN

Op de informatievergadering konden de omwonenden informatie inwinnen bij De Watergroep, Eandis, Stad Kortrijk en een mobiliteitsexperte. Enkele tientallen van hen maakten daar gretig gebruik van. Afsluiten deed schepen Axel Weydts met een positieve noot. “Het goede nieuws is dat de rioleringen niet vernieuwd moeten worden, daardoor zal alles dus een beetje sneller gaan. Je kan natuurlijk geen omelet maken zonder eieren te breken, maar ik beloof nu alvast een openingsreceptie deze zomer in een mooie, nieuwe, groene straat. Op kosten van de stad natuurlijk”, dat idee werd door de cafégangers dan weer op luid gejuich onthaald.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier