Daar zijn de ooievaars weer in Damme (en ze krijgen permanent plaatsje)

Sinds woensdag hebben twee ooievaars zich opnieuw op de schoorsteen genesteld. © MM
Redactie KW

Leuk beeld op het stadhuis van Damme: voor het tweede jaar op rij hebben ooievaars een nest gebouwd op de schoorsteen van het beschermde gebouw. Nochtans had het stadsbestuur eind vorig jaar het vorige nest weggehaald omdat de verwarming niet kon branden door de ooievaars.

Daarom neemt burgemeester Joachim Coens (CD&V) nu maatregelen. De stad heeft toestemming van Monumentenzorg om een aangepast dakje boven de schouw te bouwen. Zo kunnen de ooievaars een nest bouwen én kan de verwarming blijven branden.

Trekpleister in 2017

Het was dé trekpleister van Damme in het voorjaar van 2017. Voor het eerst had een nest ooievaars zich op het stadhuis genesteld. Het zorgde voor ongeziene taferelen. Dagjestoeristen haalden hun camera’s boven, wielertoeristen stopten op hun route en cafébazen vlakbij het stadhuis kregen extra bezoekers over de vloer. “Ze mogen elk jaar terugkomen”, klonk het toen lachend.

Nu is die wens werkelijkheid geworden. Sinds woensdag hebben twee ooievaars zich opnieuw op de schoorsteen genesteld.

Burgemeester Joachim Coens (CD&V) is dus niet van plan ze weg te halen. “We hadden twee keuzes: een dakje maken om te vermijden dat ooievaars een nest kunnen bouwen of een dakje dat het net wél mogelijk maakt. We hebben voor het tweede gekozen”, stelt Coens de toekomstige kijklustigen gerust. “Met toestemming van Monumentenzorg zal de aanpassing zo snel als mogelijk gebeuren. Het is een mooie trekpleister voor Damme.”

Verwarming kan blijven branden

De burgemeester en het schepencollege zullen de komende tijd ook geen kou lijden. Door het aangepaste dakje op de schouw kan ook de verwarming gewoon blijven branden. Het duo ooievaars op het stadhuis is trouwens niet het enige duo dat de weg naar Damme heeft gevonden. Ook op andere daken in de stadskern vallen ooievaars te bewonderen.

Voor de liefhebbers: komende zaterdag en zondag organiseert de provincie West-Vlaanderen een ‘Ooievaarsweekend’ in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Zwingidsen staan paraat van 10.30 tot 16.30 uur.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier